PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Budapest, Ürge-konferencia, 2015. november 13. 10:00

  nyomtatási kép

Az Év emlőse az Ürge - Programzáró gálaműsor

2015. november 13.

A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett természetismereti Vadonleső Program (www.vadonleso.hu), és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság idén is meghirdette az  Év emlőse  programot, amelynek célfaja, Petőfi Sándor  fürge ürgéje lett.

Az ürge világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány Európában, egyfajta ürge nagyhatalom vagyunk. A Vadonleső Program emiatt tűzte ki céljául e fokozottan védett kisemlős társadalmi ismertségének, elfogadottságának növelése mellett a faj tudományos kutatását, állományaik pontosabb feltérképezését is.

 

Mivel Petőfi Sándor „Arany Lacinak” című híres verse óta a magyar irodalomban nem nagyon születtek olyan költemények, amelyben az ürge szerepel, ezért 10 kortárs költőhöz érkezett felkérés (Gryllus Vilmos, Lackfi János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Finy Petra, Molnár Krisztina Rita, Kiss Judit Ágnes, Demény Péter, Babiczky Tibor, Ijjas Tamás), hogy írjanak olyan költeményeket, amelyek az idei év emlőséhez kötődnek. Minden költő lelkesen vállalta a feladatot és nekik köszönhetően most tizenegy újabb ürgeverssel büszkélkedhet a magyar irodalom.


A program keretén belül egy általános iskolásoknak szóló rajz- illetve festmény pályázatot hirdettek meg az új versekhez kapcsolódóan, amelynek díjazott műveit a Magyar Természettudományi Múzeum időszakos kiállításként indítja országos körútjára. A művek a 2016-os év során a nemzeti parkjaink látogatóközpontjaiban lesznek láthatóak.

A vers-rajz pályázattal párhuzamosan a középiskolás korosztály számára pedig Ürge füttyök címen egyperces- esszéíró verseny hirdettek a szervezők. A legjobbnak ítélt műveket és a verseket az „Ürgefüttyök” című ünnepélyes gálaműsor keretén belül Navratil Andrea, Galkó Balázs, Gryllus Vilmos, Kardos-Horváth János, Kálloy Molnár Péter valamint Róka Szabolcs tolmácsolásában hallhatta a nagyközönség.


De nem csupán az irodalom képviselői álltak az ügy mellé, hanem a hazai természetfotósok kiválóságai is, dr. Altbäcker Vilmos, Hollósi Zoltán, dr. Kalotás Zsolt, Kércz Tibor, Máté Bence, Novák László, dr. Takács András Attila valamint Vincze Bálint bocsátották az ürgékről készült felvételeiket a rendezvény kiállításaira. Így mondhatjuk, hogy ilyen gazdag és világszínvonalú képanyag az ürgékről még nem került sehol kiállításra a világon.

 

A gálaműsor keretén belül V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár bejelentette, hogy egy úttörő jellegű, hagyományteremtő kezdeményezést indít útjára a Földművelésügyi Minisztérium.


A tárca a Természet nagykövete címet adományozza azoknak a művészeknek, akik írásaikkal, költeményeikkel, színészetükkel vagy éppen zenéjükkel önzetlenül és nagy természetszeretettel részt vállaltak az ürgék társadalmi ismertségének és egyben védelmének elősegítésében.

Bízunk abban, hogy e cím birtokosai a természetvédelem nagyköveteként továbbra is képviselik a művészeti élet és végső soron az egész társadalom felé hazánk természeti értékeinek szeretetét és védelmének ügyét.- mondta V. Németh Zsolt a köszöntőbeszédében.


Az idén alapított díjat ezentúl minden évben átadja a Földművelésügyi Minisztérium.

Forrás: (FM Sajtóiroda)

Fotó: Pelsőczy Csaba FM