PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Budapest, Színes falak sajtótájékoztató 2015. november 12. 10:00

  nyomtatási kép

Tizenhárom festett fallal zárult az idei Színes város fesztivál

2015. november 12.


Összesen tizenhárom budapesti falfelületre kerültek Magyarországot bemutató művészi festmények az idei Színes város Budapest fesztivál keretében - hangzott el a programot záró csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón.


Az idei fesztiválon nyolc fal dolgozta fel a hungarikumok témáját, bemutatva többek közt a solymászatot, a szürke marhát, a makói hagymát, vagy éppen a tárogatót - idézte fel V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

-A hungarikumok különleges, megkülönböztetésre méltó értékek, olyanok, amelyek egyediségükkel és minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményét jelenítik meg - hangsúlyozta. Hozzátette: nagyszerű lehetőség, hogy ezeket egy új, modern formában lehet bemutatni a külföldi turistáknak és a magyar fiataloknak egyaránt.


Összefogás jött létre idén annak érdekében, hogy Budapest egyedi és fiatalos arcát még erősebbé és markánsabbá tegyük és ezt azzal az eszközzel próbáltuk elérni, hogy falakat festünk szerte a városban - emelte ki Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.A vezető szerint a hungarikumok nemcsak a magyarság múltjáról, hanem jelenéről is szólnak, továbbá alkalmasak arra, hogy "egy modern, haladó, progresszív köntösbe bújtatva" a jövőt is megjelenítsék. "Budapest korszerű, lendületes és kreatív város és ez a turisták számára is sokat jelent" - tette hozzá.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy Magyarországon a turizmus szempontjából 2015 is rekordév lehet, hiszen az év első kilenc hónapjában a vendégszám 8,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket.

A vállalat megbízásából készült négy fal témáját az ihlette, hogy mit gondolnak a külföldiek Magyarországról és a magyarokról.


Fotó: Színes Város

Az Erzsébet híd lábánál, a Rudas fürdőt idéző falfestmény gazdája a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. volt, amelynek vezérigazgatója, Szőke László úgy fogalmazott: "ez a program színesebbé, élvezhetőbbé és jobbá teszi azokat a tereket ahol élünk".

A vezérigazgató úgy vélte, mivel a fürdők Budapest egyik fő turisztikai vonzerejét adják, ezért a vállalt kötelessége, hogy bemutassa és folyamatos fejlesztésekkel növelje a szolgáltatás színvonalát, ezért az elkövetkező öt évben az elmúlt 50 év legjelentősebb fővárosi fürdőfejlesztését tervezi megvalósítani a cég.


Flór Péter, a fesztivált szervező Színes Város Csoport főtitkára felidézte, hogy a szervez 2009-es megalakulása óta számtalan társadalmi innovációval járult hozzá Budapest fejlesztéséhez, hiszen az első olyan csoport volt, amely kimondottan tűzfalakon valósított meg képzőművészeti alkotásokat. Ez a városszínesítő szándék azóta számos követőre talált.

Tavaly találtuk ki ezt a rendhagyó fesztivált, hogy főként azoknak a kortárs muralista művészeknek adhassunk teret, akik méltók a köztéri bemutatkozásra. Bízom abban, hogy jövőre még több külföldi és magyar alkotóval tudunk majd együtt dolgozni - hangsúlyozta.


A fesztivál zárásaként elkészült, Régiposta utcai tűzfalat alkotó, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervező grafika szakán végzett Mesterházy Károly azért választotta idén a csodaszarvas tematikát, mert formavilágában és a kompozíció szempontjából is jól felépíthető témának tartotta. Emellett úgy vélte, hogy a magyar mondavilág köré épülő legendák is érdemesek arra, hogy a külföldi látogatók is megismerhessék azokat - olvasta fel a művész üzenetét Flór Péter.

A falfestések tervezőit zárt körű, meghívásos pályázaton választotta ki a szakmai zsűri, amelynek tagjai között Sugár János egyetemi tanár; Pálfi György László egyetemi docens; Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója és Dévényi Tamás, a Központi Műemléki Tervtanács elnöke foglalt helyet.

A fesztivál keretében elkészült legjobb festményekre csütörtöktől a közönség is szavazhat az Index hírportál felületén keresztül. A nyertes alkotó Moszkvába utazhat, hogy egy helyi művésszel közös köztéri alkotást készíthessen az orosz fővárosban 2016 tavaszán.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda