PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Nyíregyháza, Értéktáras projektzáró rendezvény 2015. november 10. 11:00

  nyomtatási kép

A megyei értéktár népszerűsítése

http://adbox.hu/scripts/imp.php?a_aid=nyiregyhaza&a_bid=71c227242015.11.10.

Lezárult „Az értéktár mozgalom és a megyei értéktár népszerűsítése” című projekt. A programra a Földművelésügyi Minisztérium 10 millió forint támogatást biztosított. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a pénzösszegből kialakította a megyei értéktár arculatát, az értékeket kiadványokkal, weboldallal és rendezvényeken mutatta be. A projekt zárórendezvényét 2015 november 10-én tartották meg Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban.

 

A nyíregyházi bokortanyák, a túristvándi vízimalom, a paszabi szőttes, a szatmári szilvalekvár és az újfehértói meggypálinka. Többek között ezek is helyet kaptak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban. 2014 decemberében a Földművelésügyi Minisztérium az értéktár mozgalom népszerűsítését szolgáló programok megvalósítására 10-10 millió forint támogatást nyújtott a megyei értéktár bizottságokat működtető megyei önkormányzatoknak, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatnak is.

LEZÁRULT A PROGRAM

„Az értéktár mozgalom és a megyei értéktár népszerűsítése” című projekt lezárult, a program zárórendezvényét 2015 november 10-én tartották Nyíregyházán. Az eseményen V. Németh Zsolt államtitkár azt mondta: nagy lehetőségek rejlenek a megyei értéktárak létrehozásában.

 

– A megyében élőket megerősíti az önazonosságukban, hogy milyen szép tájon, milyen szép vidéken, milyen értékekben gazdag városokban élnek – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára –, de mi hiszünk abban is, hogy ez hozzájárul a turizmus és a gazdaság fejlesztéséhez is.

KIBŐVÜLT A KIÁLLÍTÁS, KIADVÁNY, FILM ÉS HONLAP KÉSZÜLT

A megyei értékek népszerűsítését szolgáló projekt keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az értéktárnak önálló arculatot, logót terveztetett. Bővítette a 2014-ben megvalósított, a megye értékeit bemutató fotókiállítás anyagát, és folytatta a kiállítás vándorlását a megye településein. Az értékekről gyűjtőmappás, bővíthető kiadvány készült, és kiadtak egy fotóalbum-szerű könyvet a szatmári középkori templomokról. Emellett 12 kisfilm is készült a megyei értékekről.

– A legfontosabb célunk az, hogy ezek az értékek valóban olyan helyre kerüljenek, ahová valók, az, hogy a megyében az értéktár mozgalom maga egy úgymond alapvetéssé váljon minden települési közösség számára – mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. – Ez a cél az, amiért érdemes dolgozni. Nem csupán azt szeretnénk, hogy a megyei értéktár működjön, hanem azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mind a 229 településén létrejöjjenek az értéktárak és működjenek is. A megyei értéktárnak önálló weboldalt is kialakítottak az szszbm-ertektar.hu címen.

Forrás: NYIREGYHÁZA.HU -F. A.