PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Szentgotthárd, Szlovének Szövetségének ünnepsége 2015. november 8. 14:00

  nyomtatási kép

Szlovének Szövetségének ünnepsége 2015. november 8.

V. Németh Zsolt államtitkár, és mint a térség országgyűlési képviselője köszöntötte Szentgotthárdon, a Szlovének Szövetségének ünnepségén résztvevőket. 

Beszédében elhangzott, hogy számtalan ponton összefonódott Magyarország történelme a szomszédos országokkal, de a szlovén-magyar kapcsolatok kiemelkedően jól működnek. Ez annak köszönhető, hogy fontos szerepet kap az anyanemzeti gondoskodás, mely a nemzetiség önazonosság-őrzését szolgálja és a magyarok, illetve a szlovének is kölcsönösen támogatandónak és kívánatosnak tartják.

 

A szlovéniai magyarok és a magyarországi szlovének kiemelt szereppel rendelkeznek a két ország közötti kapcsolatban, a kiegyensúlyozott és hatékony együttműködésen túl, segítik egymás kultúrájának, történelmének, hagyományainak, tehát különböző értékeink kölcsönös megismerését. Ezek a nemzeti értékek befelé és kifelé is felbecsülhetetlen jelentőséggel bírnak. Befelé az összetartozást, az egységet, a nemzeti tudatot és identitást erősítik; kifelé pedig képviselik és megmutatják egy-egy nép különlegességét, egyediségét, teremtő képességét és élni akarását.


Hozzátette, fontos, hogy különbözőségeinkben is megtaláljuk a közös célokat, az összhangot. Mit hallottunk az előbb? Egy olyan zenei világ megelevenedését, melyben nem a megszokott magyar dallamvilágot hallhatjuk, nem is magyar zenei motívumok jelentek meg és nem a magyar hagyományokhoz köthető ruhákban, de mégis, a történetük ugyanaz. Összetartozásunk szimbólumai ezek a dalok, melyek közösen megélt érzéseinket jelenítik meg, mint például a felhőtlen boldogságot vagy akár a szerelmi bánatot. Ez az egymásra utalt közös sors, közösen elérendő célok, melye eszembe juttatják a szlovén mondást: „Nézd a méhet, és utánozd!”, hiszen hiábavaló lenne a páratlan szorgalom, ha nem együtt dolgoznának, minden pillanatban egymásra figyelme. Ez az összefogás szükséges az embereknél és ennek fontossága, amit a magyarok és a szlovének kapcsolatuk, kommunikációjuk és tudatuk szerves részévé tettek.

Jó látni, hogy itt Szentgotthárdon a nyelvi és kulturális színesség nemcsak megbecsült része a környéken élők emberi kapcsolatainak, hanem közösségteremtő ereje is kézzel fogható.

Végezetül azt kívánta, hogy ez a kötelék a két nemzet között tovább erősödjön!