PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Pogányvár, OMSZ, radar állomás átadása 2015. október 30. 11:00

  nyomtatási kép

Felújították a pogányvári időjárási radart, melyet 2015. október 30-án avatott fel V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke.   

     V. Németh Zsolt államtitkár beszédét így kezdte: itt állunk Dióskál-Alsópogányvár radarállomás előtt, amely radarberendezés felújítása az Országos Meteorológiai Szolgálat  és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult, s amely radarállomás sok hasznot fog hozni a térségnek, a Balaton környéki lakóknak, távolabbi értelemben Magyarországnak.


Egy megújuló, tovább fejlesztett radar szolgálatba állításáról beszélünk, melynek hatósugara az egész országra kiterjed, így a pogányvári radar képe bekerül a Nemzeti Kompozit Radarképbe, amely akár az Országos Meteorológiai Szolgálat Honlapján is ingyenesen elérhető.


Az államtitkár azt is hozzá tette, hogy Magyarországon is számolnunk kell a légköri folyamatok által okozott hatásokkal: szélviharokkal, forrósággal, aszállyal, árvízzel. A globális éghajlatváltozásra tehát fel kell készülnie a hazai ipari és informatikai társadalomnak.

Ez a radar pontosan  az élet-és vagyonvédelmet szolgálja, előrejelzi a veszélyeket. Kulcsfontosságú a Pogányvári radar modernizálása, amely a repülésbiztonságtól a balatoni vitorlázásig, hajózásig a biztonságot  szolgálja.


Ennek a radarberendezésnek a felújításához, az ügy fontossága miatt a Földművelésügyi Minisztérium 100 millió forint támogatást adott. Ehhez persze szükség volt az Országos Meteorológiai Szolgálat eredményes munkájának. Ezt látjuk most itt. Végezetül, további sikereket kívánt az országos időjárási radarhálózat működéséhez.