PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 4. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Luxemburg, Környezetvédelmi Tanácsülés 2015. október 26.

2015. október 27. 10:00:27  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt államtitkár és országgyűlési képviselő részt vett a Luxemburgi Környezetvédelmi Tanács ülésen, ahol többek között az Európai Szemeszter zöldítése és a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja volt napirenden.

2015. október 26-hétfő

    Az Európai Szemeszter Zöldítése kapcsán elmondta, hogy Magyarországon már hosszú évek óta napirenden szerepel a környezetileg káros támogatások témája. A szabályozási és a szakpolitikai koherencia erősítése mellett a nagyobb átláthatóság és nyilvánosság, a különböző érdekcsoportokkal való együttműködés sikeres hajtóerői lehetnek az ilyen típusú támogatások fokozatos kivezetésének.

    Magyarország részéről fontosnak tartjuk a fenntartható fejlődés széleskörű értelmezését, mely a versenyképességi, munkahely-teremtési és növekedési célokat integráltan kezeli a környezeti és társadalmi szempontokkal, hozzájárulva a karbonszegény, erőforrás-hatékony, körkörös gazdaság kialakulásához.

    Üdvözöljük, hogy a Szemeszter hangsúlyosan szerepel a luxemburgi elnökség programjában. Az Elnökség által előkészített kérdések elősegítik az Európai Szemeszter zöldítésében rejlő, a versenyképességet erősítő lehetőségek feltárását. Üdvözöljük azt a kezdeményezést, hogy a 2016-os Éves Növekedési Jelentés reflektáljon az idei év két kulcsfontosságú fejleményére, az ENSZ 2030-as fejlesztési menetrendre, és a Bizottság közeljövőben várható körkörös gazdaság javaslatára.

    Egyetértünk azzal, hogy a környezetvédelmi jogszabályok végrehajtása hatékonyabb és eredményesebb kell, hogy legyen. Úgy látjuk, hogy hasznos lenne a Tanácsban strukturált, stratégiai szakpolitikai tárgyalásokat indítani a végrehajtás során jelentkező problémák feltárása érdekében. Alapvetőnek tartjuk azon problémák okainak felkutatását, melyek megakadályozzák, illetve lassítják a környezetvédelmi célok megvalósítását az egyes tagállamokban.

 

 

Az államtitkár a fenntartható fejlődés 2030-as menetrendjéről a következőképpen nyilatkozott: 

    Magyarország részéről üdvözöljük a 2030-as fejlesztési menetrend elfogadását és teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a megvalósítás iránt. Ez a jelentős eredmény az Addis Abebai Intézkedési keretprogrammal és a jövőbeli új klíma megállapodással együtt egy erős fenntartható fejlődés csomagot képez.

    A koherencia fontos a szakpolitikák vonatkozásában az EU és a tagállami szintű intézkedések tekintetében, csakúgy, mint a kormányzat és az érintettek széles köre között. Ezen túlmenően koordináltabb pénzügyi politikára is szükség van a meglévő források megfelelő helyre juttatása, hatékonyabb felhasználása érdekében.

    Fokozott figyelmet kell fordítani a megismertetésre, szemléletformálásra. Meg kell értetni a társadalom minden egyes tagjával, hogy a folyamat mindenkiért van, és a megvalósításhoz mindenki hozzá tud és hozzá is kell, hogy járuljon. A magánszektor nagyon fontos szereplő, szorgalmazni kell fenntartható és környezetbarát teljesítményét, a fenntartható fogyasztási és termelési szokások a 2030-as Menetrend megvalósítása szempontjából kulcsfontosságúak.  

    Uniós szinten jelenleg is rendelkezésre állnak olyan jogi és stratégiai keretek, amelyek alapján meg lehet kezdeni az építkezést, ilyen alapvető keret az EU 2020 stratégia. Ugyanakkor álláspontunk szerint továbbra is szükség van arra, hogy az egyes szektoriális politikákban erősítsük a környezetvédelmi szempontok érvényesítését.