PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 11. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Budaörs, Helyi termékek kiállítása megnyitó 2015. október 28. 18:00

2015. október 29. 09:00:54  nyomtatási kép

A Gazdakör Napja Budaörsön – V. Németh Zsolt: Nem csak tömegtermékekre van szükség

Budaörs, 2015. október 29.

 

A Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet 2015. október 28-án gasztronómiai kiállítást szervezett a Szent Benedek Gimnáziumban őshonos őszibarackból készült termékekből. A rendezvényen jelen volt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

 

 A kiállítás folytatásaként 2015. október 29-én őshonos őszibarackfák ültetésére kerül sor a Frankhegyen.

A gasztronómiai kiállítás célja az volt, hogy a helyi gazdák bemutassák a barack azon fajtáit, amelyek megalapozták a budaörsi barack hírnevét. Ezen őszibarack fajtákból előállított lekvárokkal, kompótokkal, ivólével vagy éppen pálinkával ismertették meg az érdeklődőket.

A rendezvény háziasszonya Mihálka Klára gazdaasszony volt. Beszédet mondott Mayer László és Nagy Sándor András.

Kisberk Balázs a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónakelmondta, hogy nagyon büszke és elégedett a Gazdakör, hogy ebben a rohanó világban ki tudtak alakítani egy olyan kis közösséget, amely azért dolgozik, hogy a helyi értékeket felkarolja és ápolja.

 

Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását és a budaörsi közösségek összekovácsolását. A mai napot, mostantól minden évben meg fogjuk ünnepelni, mint aGazdakör Napját, hogy emlékezzünk rá, hogy összefogás segítéségével meg tudjuk menteni a városunk kincseit.

Egy mintakert segítségével szeretnénk egy újabb közösségi színteret kialakítani Budaörsön, ahová ugyanolyan szívesen és jókedvvel látogatnak majd ki a helyiek, mint a Gazdapiacra. Szeretnénk, ha sajátjukként gondolnának rá.

 

A kiállítást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg.

Kérdésünkre, hogy mit gondol, lesz-e a budaörsi baracknak jövője, vagy ez csak egy hirtelen fellángolás, azt válaszolta, hogy, bízik benne, hogy lesz folytatás.

Lehet látni, hogy van egyfajta csömör a tömegtermékek iránt az emberekben, és a figyelmük egyre inkább a különlegességek, az egyedi dolgok felé fordul. Azt tapasztaljuk, hogy különböző érzékenységek, allergiák okán lassan felfedezik a helyi termékeket is, és szívesen fogyasztják azokat az emberek.

Maga a kistermelői termék egy másfajta kultúra. A piacra járás egy különleges dologgá vált, ami vonzó lett manapság.

 

 V. Németh Zsolt

 Mit gondol a Budaörshöz hasonló városi környezetben, ahol ráadásul sok a bevásárlóközpont, van létjogosultsága a kistermelői aktivitásnak?

Igen van. A kormányzat is minden erővel segíti az értékesítést. A most induló vidékfejlesztési programnak van egy fontos eleme, ez az úgynevezett rövid ellátási lánc, ahol egyetlen egy szereplő lehet csak a termelő és a vevő között.

Európai Uniós forrással segítjük azt, hogy megtudjon szerveződni ez az értékesítés, mert azt látjuk, hogy termelni tudnak az emberek, de el is kellene adni a termékeket, amihez legalább olyan jó képességek kellenek.

 Figyelem a külföldi dolgokat is, hogy vajon a szupermarketbe be tudják-e vinni a helyi terméket. Jó néhány esetben igen. A rövid ellátási lánc a helyi termék értékesítésnek csak az egyik fajtája.

A piac mellett lehet még a gazdaudvarról értékesíteni, az internet segítségével, dobozos értékesítéssel, vagy termelői polcokról.

Például Horvátországban a tengerparton az árusok árulnak helyi fajtájú körtéket is, és nem csak az ország más részéből becipelt termékeket. Ez követendő példa.

A magyar mezőgazdaságra nagyban épít gazdaságpolitikájában a jelenlegi kormány. Az ilyen és hasonló kezdeményezések segíthetnek a célok elérésében?

Ez a vidékfejlesztés egyik formája. Megvan a szerepe az agráriumon belül a tömegterméknek, viszont én hiszek abban, hogy van helye a kistermelők által termelt termékeknek is, mert van egy piaci rés, amit ki lehet tölteni helyi árukkal.

A közvetlen értékesítés nagyot fejlődött nálunk az elmúlt időben, viszont nem mérhető egy francia vagy egy osztrák szinthez.

A mintakert létrehozására és az őshonos barackfák elültetésére 2015. október 29-én 16 órakor kerül sor a Venyige utca 2. szám alatt. A területet Albert Béla telektulajdonos ajánlotta fel a Gazdakör számára. A rendezvény díszvendége Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke lesz.

Forrás, fotó: (Budaörsi Infó)