PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 14. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Őriszentpéter, Nemzeti Ünnepi köszöntő 2015. október 22. 16:30

2015. október 23. 11:00:16  nyomtatási kép

A forradalom az utca emberéé, a népé és az ifjúságé volt ­

V. Németh Zsolttal emlékeztek az őrségiek 2015. október 23

 

     V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője volt a szónoka a nemzeti ünnep alkalmából tartott őriszentpéteri megemlékezésnek. Az eseményt csütörtökön délután a kisváros művelődési házában rendezték meg. Az ünnepi műsort az általános iskola diákjai és énekkara adták. Az emlékműsort követően az államtitkár mondott ünnepi beszédet.


      Avanti ragazzi di Buda, avanti ragazzi di Pest! ­ Előre budai srácok, előre pesti srácok!, éneklik még ma is több tízezren ezt az indulót az olasz Lazió futballcsapatának a szurkolói. Az 1956­ból datálódó dal a magyar forradalom és szabadságharc hőseinek, a pesti srácoknak állít emléket, és azóta is hatalmas kultusza van. Azt, hogy majd hatvan év után is ez a nóta szól a meccseken, mutatja azt az elkötelezettséget, azt a döbbenetet, amit átélt a világ 1956. október végi napjaiban. Miközben a politikusok tettetett lelkesedéssel, távolságtartással, néha összekacsintva kezelték a helyzetet és érdekük volt a status quo fenntartása, aközben az egész világ közembereinek a szimpátiáját nyertük el – kezdte beszédét V. Németh Zsolt, majd szólt arról, hogy azokban a napokban valami csoda történt. A hosszú csendes félelem után, a béketűrést követően valami ősi erővel szakadt fel az életösztön a magyarokból és szinte a semmiből lázadt fel egy kis nemzet. Az elnyomók el akarták törölni a múltját és valami homályos ideológiával lecserélni a történelmét, a tradícióit és a hitét. A forradalom az utca emberéé, a népé és az ifjúságé volt, és futótűzként terjedt el az országban.

 

A nemzeti ünnep alkalmat ad arra is, hogy összegezzük azt, hogy a sorsfordító napoknak mi a tanulsága. Azokban az élethelyzetekben lévő döntéseink segíthetnek­ e ma bennünket – tette fel a kérdést az államtitkár, majd az aktuális politikai kérdésről, a migránsválságról ejtett pár szót.


 Ha valami párhuzamot akarunk találni október akkori és mai napjaiban, akkor talán azt, hogy a felszínen lévő vezetők mellett ott van a második nyilvánosság, ott vannak a közemberek, akik velünk éreznek együtt, akik egyre többet hallatják a hangjukat. Bízom abban, hogy amikor a stadionban ismét felcsendül a dal, az nemcsak a pesti és budai srácoknak szól, hanem az európai kultúráért kiálló mai magyaroknak is,­ fejezte be ünnepi beszédét V. Németh Zsolt.


Az ünnepségen Fekete Lászlóné, az általános iskola igazgatóhelyettese nyugdíjba vonulása alkalmából kitüntetést vehetett át Farkas Tibornétól, a körmendi tankerület igazgatójától. A kitüntetett életútját Horváth László iskolaigazgató méltatta. Az ünnepséget követően a kitelepítettek református templomkertben, majd a város központjában lévő emlékműnél helyezték el koszorúikat az emlékezők.

Forrás: vaol.hu, Kálmán György