PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 11. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Alsóújlak, Őshonos állatpark, Könyvbemutató 2015. október 24. 16:00

2015. október 28. 11:00:35  nyomtatási kép

Alsóújlak ­ Őshonos Állatpark, Étkek, helyek, emberek című rendhagyó szakácskönyv bemutatója 

2015. október 24­.

Szabadtéri főzőcskézéssel, ételkóstolóval egybekötött könyvbemutatót tartottak a 16 órakor kezdődő az Étkek, helyek, emberek című rendhagyó szakácskönyv bemutatóján, melyen V. Németh Zsolt államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevő közönséget.


Az érdeklődők találkozhatnak a könyv szerzőivel és szereplőivel. A délután folyamán hagyományos főzési bemutatók, ételkóstolók, állatsimogatás, csikósbemutató, sétakocsikázás várta mindazokat, akik szerettek volna megismerkedni a tájfenntartó gazdálkodással, illetve az őshonos háziállatok húsában rejlő gasztronómiai lehetőségekkel.


Az államtitkár beszédében elmondta-nem véletlenül ábrándozunk az otthoni ízekről, ha hosszabb ideig nem kóstolhatunk bele a megszokott, finom étkekbe. Mindenkinek a saját, családi konyhája a legkedvesebb, a legízletesebb. Amennyi konyha, annyi kisebb-nagyobb gasztronómiai varázslat, de azt mindannyian tudjuk és érezzük, hogy van egy sajátos magyar ízvilág. Szeretjük az olasz tésztákat, a francia bagettet, a rettentően csípős ázsiai húsokat és a roppantul édes török süteményeket. A leginkább mégis azokat szeretjük, amelyek máshol nincsenek, amiket még más nyelvre lefordítani sem lehet, például a tócsnit, a kürtőskalácsot, a lecsót, a gulyáslevest, a szalámit és még sok más ételt, melyek fűszerezése, alapanyaga, nemzeti sajátosságnak számít.


Számos hazai gasztronómiai jellegzetességünk ráadásul túlmutat a konyaművészeten és jelkép vált belőlük, ilyen például a szürkeszarvasmarha, vagy a különböző paprika fajták, melyek szárított és őrölt formában a turisták kedvence lett.

Ahogyan specialitásaink egyszerre jelentik az otthon érzését, valamint nemzeti jelképeket, úgy ez a könyv is sokkal többet nyújt nekünk, mint egy konyhaművészeti segédanyag. Azt olvashatjuk a borítóján, hogy szakácskönyv, pedig annál sokkal fontosabb. A képek változatos gyűjteményének és a grafikai szerkesztésnek köszönhető a magával ragadó esztétikai élmény lehetővé teszi, hogy kikapcsolódást nyújtva tudjunk elmélyedni benne és közben észre se vesszük, hogy milyen sok információval lettünk gazdagabbak. Nemcsak tankönyvi tudást kapunk az őshonos állatokról, hanem közelebb kerülünk hozzájuk, felhasználásuk ősi hagyományaihoz, melyeket ma is alkalmazunk. Vendéglátóhelyek titkaiba leshetünk be és megismerhetünk néhány őstermelőt, termelői közösséget, és ha elég bátrak vagyunk, a receptjeik kipróbálásától sem riadunk vissza.


Megérthetjük belőle azt is, hogy milyen fontos a nemzeti gasztronómiánkkal foglalkozni és nem szabad tradícióink ápolására az időt sajnálni a konyhában sem, hiszen - Jókai Mór szavaival élve -  A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart.

Kellemes kikapcsolódást kívánok a könyv olvasásához, sok sikert a receptek elkészítéséhez és jó étvágyat a nemzeti ízekhez!