PROGRAMNAPTÁR
2021. szeptember 21. kedd
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Őriszentpéter, "Természetesen Őrség" 2015. október 23. 10:00

2015. október 27. 09:00:41  nyomtatási kép

Természetesen ­ Ökovásárral zárták az őrségi szezont 2015. október 25.

Az elmúlt hosszú hétvégén rendezték meg a Természetesen Őrség öko kiállítást és vásárt. A Malom Látogatóközpont – Őrségi Teleház által rendezett kétnapos eseményt, akárcsak tavaly, az idén is V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a régió országgyűlési képviselője nyitotta meg a látogatóközpontban.  


Ennél jobb helyet nem is találhattak volna a megnyitónak – utalt az államtitkár arra, hogy egy hungarikumot kínáló és bemutató stand előtt mondhatta el ünnepi beszédét az összesereglett vendégeknek és árusoknak. – Az emberek érdeklődése a környezettudatosság felé fordul. Azok, akik ezt vásárral, kiállítással, tájékoztató előadással vagy éppen játszóházzal teszik, a leghatékonyabban szolgálják az ügyet. A Természetesen Őrség rendezvény ilyen, hiszen az ökoteregetés elnevezésű eleme a hulladékgazdálkodásra, a kiállítás a klímaváltozásra, a vásár pedig a természetes módon előállított helyi termékekre irányítják rá a figyelmet – mondta egyebek mellett az államtitkár, majd befejezésül megjegyezte, hogy az Őrséget ilyenkor szereti a legjobban, mert ilyenkor a legszebb, hiszen „az ősz a második tavasz, amikor minden levél virággá változik”, idézte Albert Camus­t.


Sülyi Péter, a Malom Látogatóközpont vezetője arról beszélt, hogy egy régi rendezvényt keltettek életre. – A cél a természetesség volt, ennek jegyében bármi, ami őrségi és helyi termék. Ezek megfogható helyi értékek – mondta a teleház vezetője –, a nyelvi értékek viszont nem azok, így az idén azzal is megpróbálkozunk, hogy a tájnyelvet mennyire értik a gyerekek, ez az érték mennyire átmenthető.


Részben a hosszú hétvégének, részben a jó időnek is köszönhetően rengetegen keresték fel a látogatóközpontot. Több mint harminc árus kínálta a vásárban portékáit. A zalai borvidék különlegességeit kínáló pincészet tulajdonosa, Benczik Ferenc elmondta, hogy először vett részt az eseményen, általában a pincéjében kínálja a borait, de szívesen tesz eleget az ilyen felkéréseknek. A veleméri Soós család standján olyan finomságokat lehetett kóstolni, és vásárolni, mint a kemencében sült házi rozsos kenyér, őrségi hőkőn sült perec, darált tökmagból készült lekváros rolád, köleskásás málé, vagy éppen hajdinalisztből készült palacsinta körte­ és baracklekvárral. Az első napon mindenük elfogyott, szombaton éjjel kettőig sütöttek, hogy reggel újból friss áruval várják a vendégeket. Az ehető és iható dolgokon kívül a természetes anyagokból készült termékek széles repertoárját kínálták a vásárban. Budapestről érkező fiatalok – Kiss Csilla, Gódór Kinga és Bíró Krisztián – elmondták, hogy az őrségi kirándulásukat fejelték meg azzal, hogy ellátogattak a malomba. Kezükben házi kecskesajttal, langallóval és rétessel pozitív véleményt formáltak meg az eseményről.


.A „tekerők napján” szombaton mintegy hetven biciklis indult felfedezni az Őrséget egy kerékpáros körtúrán. A kiállítást és a vásárt a bajánsenyei színjátszók bemutatója és a Zala együttes táncháza színesítette, ugyanakkor a test, a lélek és a szellem különféle igényeihez szabott programokkal is készültek a szervezők. Az önkéntesség témájáról, közösségi kertek létrehozásáról, átalakuló közösségekről, egészséges életmódról hallgathattak előadásokat az érdeklődők. A Természetesen Őrség öko kiállítással és vásárral zárult tulajdonképpen az idei turistaszezon a térségben.

Forrás: Kálmán György Őriszentpéter, Vaol.hu