PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 11. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Szentpéterfa, Helyi értéktár megnyitó 2015 október 18

2015. október 22. 09:00:07  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt államtitkár és országgyűlési képviselő ünnepi beszédével köszöntötte Szentpéterfán a helyi értéktár megnyitója alkalmából egybegyűlteket. Az Őszi Folklórdélután Az Értékek Jegyében elnevezésű rendezvényen bemutatkozott a Szentpéterfai értéktár /A szentpéterfai emberek „ÉLETMESÉJE”-virtuális séta a XX. században:képek, töredékek, emlékek a régmúltból/, majd átadták a Szentpéterfáért kitüntetést. Végezetül az államtitkár csatlakozott a Koprive tamburazenekarhoz, és furulyaszóval gazdagította a vidám előadást.


        Többek között az is elhangzott, hogy a Horvátországgal való magyar kapcsolat ápolásához elengedhetetlenek a Magyarországon élő horvát közösségek, mivel nélkülözhetetlenek az aktív közvetítő szerep betöltésében, így Szentpéterfa is kulcsfontosságú ebből a szempontból is.

        Mi – horvátok és magyarok – mindig is egyetértettünk és most is egyetértünk abban, hogy elért eredményeinkre büszkének kell lennünk, értékeinket meg kell becsülnünk és emellett feladatunk az is, hogy megismertessük ezeket a külvilággal.


        2012-ben a Magyar Országgyűlés ötpárti egyetértéssel, hogy törvényben rögzíti: a magyar nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek, melyeket összegyűjteni és dokumentálni kell; hogy ápolni, védelmezni és támogatni tudjuk őket. Köztük például a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó mohácsi busójárást, amely egy magyarországi horvát kisebbségi népcsoport, a sokácok népszokása, s ezzel egy időben élő horvátországi hagyomány is, mely ily módon tökéletes kulturális hidat alkot országaink között.

       Fontosnak tartjuk a megyei, tájegységi, ágazati és települési értékeket is, csakúgy, mint a szerte a világban élő, magukat magyarnak vallók értékeit és a Magyarországon velünk élő nemzetiségek kincseit és természetesen más nemzetek különleges értékeit is érdeklődéssel igyekszünk megismerni.


       Ezért is öröm számomra, hogy itt lehetek, amikor Szentpéterfa helyi értéktárának kiállítása megnyílik, mely bemutatja a színes múltat, közös örökségünket és a most is élő hagyományt.

        A helyi értékekről nem lehetne szebben fogalmazni, mint ahogyan azt Gelencsér Katalin művelődéstörténész teszi:

        Új idő és térfogalmak keretében összekapcsolódni elődökkel és utódokkal, más természeti terek lakosságával, szokásaival, átvenni mentalitásukból mindazt, ami gazdagabbá teheti a helyi létet, élménydússá az egyszeri, megismételhetetlen emberi életet, segít belakni a szűkebb és tágabb környéket, a hazát, otthonossá tenni Európát, a Földet. Így ölelkezhet a lokális a globálissal, így lesz, lehet lokális cselekvésből globális gondolkodás. Így lesz, lehet egyéni kisközösségi haszon társadalmivá. A társadalom és az ember visszakaphatja önmagát, megtalálhatja önmaga természeti és társadalmi lényegét.