PROGRAMNAPTÁR
2020. október 29. csütörtök
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Egervár, Faluház és könyvtár avatás 2015 szeptember 25

2015. szeptember 29. 12:00:28  nyomtatási kép
 V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avató beszédet mondott Egervár Faluházának, Könyvtárának átadóján. 

Az eseményen részt vett még Manninger Jenő országgyűlési képviselő - miniszteri biztos és Gyerkó Gábor polgármester.Amikor az ember egy faluházat, egy könyvtárat avat fel többedmagával, akkor melegség tölti el a szívét, mert tudja, hogy egy olyan intézmény kerül a település, vagyis Egervár birtokába, használatába, amely a falu lakosságának, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt, aztán a pihenni, kikapcsolódni idejáró vendégeknek a hasznos időtöltéséhez fog hozzájárulni.

  Különösen a könyvtár szerepe fontos, a sok-sok olvasnivalóval, amely mindannyiunk számára egy kicsit bensőséges ügyet jelent, intim együttlétet a megismerni valóval, legyen az egy falu könyvtára vagy az otthoni könyves polcaink. Eszembe jut Bartis Attila Erdélyből származó írónk gondolata az olvasásról: ,,Akinek könyv van a kezében, az valójában  nincs jelen. Nem kell kínálgatni aprósüteménnyel vagy innivalóval, mert a könyv láthatatlanná tesz”. Babits Mihály költőnk csaknem nyolcvan évvel ezelőtt írt költeményében ennél tovább megy, s ami ma is aktuális: ,, Óh ne mondjátok azt, hogy a könyv ma nem kell,/ hogy a könyvnél több az Élet és az Ember:/ mert a könyv is Élet, és él, mint az ember-/ így él: emberben a könyv, s a Könyvben az Ember”.


   
Igen, az olvasás, sok könyv forgatása mindig megihleti az embert. Mint ahogy az is, hogy a húsz éve bezárt faluház és könyvtár ismét életre kelt, ismét nyüzsgés lesz benne, itt kapnak helyet a település civil szervezetei, kulturális csoportok, különböző tanfolyamok és sorolhatnám tovább.  Érdemes lesz ide, a faluházba járni, ebbe a többfunkciós közösségi térbe, mert ez nemcsak a művelődés, hanem a találkozások helye, központja is lesz. Azt is meg kell említenem, hogy a pályázat, a csaknem harmincöt millió forint elnyerésével, még nem lett volna elegendő a teljes beruházáshoz. Az egervári önkormányzat közel három millió forintja és a falu mesterembereinek munkája is nagyban hozzájárult, hogy élhető, belakható legyen az épületegyüttes, használhatóvá váljék a községi könyvtár. De jó is ez így, megérdemli a falu közössége ezt a komoly fejlesztést, hiszen Egervár ősi településeink egyike s a múlt hagyományait ápolni kell.