PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Egervár, Faluház és könyvtár avatás 2015 szeptember 25

  nyomtatási kép
 V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avató beszédet mondott Egervár Faluházának, Könyvtárának átadóján. 

Az eseményen részt vett még Manninger Jenő országgyűlési képviselő - miniszteri biztos és Gyerkó Gábor polgármester.Amikor az ember egy faluházat, egy könyvtárat avat fel többedmagával, akkor melegség tölti el a szívét, mert tudja, hogy egy olyan intézmény kerül a település, vagyis Egervár birtokába, használatába, amely a falu lakosságának, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt, aztán a pihenni, kikapcsolódni idejáró vendégeknek a hasznos időtöltéséhez fog hozzájárulni.

  Különösen a könyvtár szerepe fontos, a sok-sok olvasnivalóval, amely mindannyiunk számára egy kicsit bensőséges ügyet jelent, intim együttlétet a megismerni valóval, legyen az egy falu könyvtára vagy az otthoni könyves polcaink. Eszembe jut Bartis Attila Erdélyből származó írónk gondolata az olvasásról: ,,Akinek könyv van a kezében, az valójában  nincs jelen. Nem kell kínálgatni aprósüteménnyel vagy innivalóval, mert a könyv láthatatlanná tesz”. Babits Mihály költőnk csaknem nyolcvan évvel ezelőtt írt költeményében ennél tovább megy, s ami ma is aktuális: ,, Óh ne mondjátok azt, hogy a könyv ma nem kell,/ hogy a könyvnél több az Élet és az Ember:/ mert a könyv is Élet, és él, mint az ember-/ így él: emberben a könyv, s a Könyvben az Ember”.


   
Igen, az olvasás, sok könyv forgatása mindig megihleti az embert. Mint ahogy az is, hogy a húsz éve bezárt faluház és könyvtár ismét életre kelt, ismét nyüzsgés lesz benne, itt kapnak helyet a település civil szervezetei, kulturális csoportok, különböző tanfolyamok és sorolhatnám tovább.  Érdemes lesz ide, a faluházba járni, ebbe a többfunkciós közösségi térbe, mert ez nemcsak a művelődés, hanem a találkozások helye, központja is lesz. Azt is meg kell említenem, hogy a pályázat, a csaknem harmincöt millió forint elnyerésével, még nem lett volna elegendő a teljes beruházáshoz. Az egervári önkormányzat közel három millió forintja és a falu mesterembereinek munkája is nagyban hozzájárult, hogy élhető, belakható legyen az épületegyüttes, használhatóvá váljék a községi könyvtár. De jó is ez így, megérdemli a falu közössége ezt a komoly fejlesztést, hiszen Egervár ősi településeink egyike s a múlt hagyományait ápolni kell.