PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budapest, OMÉK, Hungarikum Konferencia 2015. szeptember 24

  nyomtatási kép

 OMÉK - FM: újabb pályázatok és Hungarikumok Háza segíti a nemzeti értékek megőrzését

    Budapest, 2015. szeptember 24., csütörtök (MTI) - A Földművelésügyi Minisztérium (FM) még ebben az évben újabb hungarikum pályázati forrásokat biztosít, és létrehozzák a Hungarikumok Házát Budapesten, amely a hazai és a nemzetközi közönség számára mutatja majd be a magyarság világnak adott értékeit - ezt a tárca közleménye szerint a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megrendezett konferencián jelentette be csütörtökön Budapesten.

  

  V. Németh Zsolt elmondta: a magyar nemzeti értékek, azon belül is a hungarikumok jelentős része szorosan kapcsolódik az agráriumhoz, a vidékhez és a természethez. Hozzátette, hogy az OMÉK az egyik legjobb fórum arra, hogy megmutassa: a hungarikumok ügyével miért az agrárgazdaságért és környezetügyért is felelős államtitkárság foglalkozik. Példaként említette, hogy a vásáron számos nemzeti érték, hungarikum megtalálható, így a szürkemarha, pálinka, akácméz, gyulai- vagy csabai kolbász, a nemzeti parkok világörökségi helyszínei, vagy akár a tárogató muzsika.    


    Európában is egyedülállónak számít a hungarikum törvény, mint a nemzeti értékeket rendszerbe foglaló szabályozás - mondta Szakáli István Loránd, a tárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint. A jogszabály legnagyobb értékének nevezte, hogy alulról építkezik, meghatározza a kereteket, de nem akar túlszabályozni. Kitért arra is, hogy a törvény az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján a közelmúltban módosult, egyértelműbb lett a megyei értéktárak szerepe, szigorodott a hungarikum név használatának szabályozása. A változtatással új lendületet kapott a határon túli értékgyűjtés is, a Külhoni Értéktárban jelenleg összesen 106 nemzeti érték szerepel - közölte az FM.


Forrás: FM Sajtóiroda