PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Jánosháza, Almafesztivál, 2015. szeptember 19

  nyomtatási kép


Második alkalommal rendezték meg az "Egy falat alma-egy korty pálinka-Vasi Vidéki Ízek" szlogent viselő fesztivált Jánosházán, melyen V. Németh Zsolt államtitkár és országgyűlési képviselő köszöntőt mondott.

 

Azt mondják, hogy azok az emberek betegszenek meg kevésbé, akik a közvetlen környezetükben vagy a térségükben megtermelt gyümölcsöt fogyasztják. Tehát almát, szilvát, szőlőt, körtét, cseresznyét, meggyet, barackot és még ki tudja, mi mindent. Ma már tudjuk, legalább annyi vitamin van ezekben a termékekben, mint például a citromban. Volt egyszer egy vendégem Németországból, és a piacon érdekes módon nem a gyönyörűen, fényesre dörzsölt piros almát vette meg, hanem olyan almát, amelyik egy kicsit sápadtabb volt, cirmosabb s néhány fekete foltot is lehetett rajta látni, de az illata fenségesnek bizonyult. Kiszúrta az ismerősöm, hogy magyar jonatán volt és amikor beleharapott, látni lehetett, hogy milyen lédús, zamatos is a hazai alma.

 

2013-ban került először Jánosházán megrendezésre az I. Vasi Vidéki Ízek Juniális, mely alkalmával sikerült megfelelő hírverést biztosítani a megye termelői, a megyei termékek, családi gazdaságok számára. A rendezvény alkalmával termelők számára megjelenési, értékesítési lehetőséget kaptak – ingyenes -, ahol más termelőkkel tapasztalataikat és problémáikat is megvitathatták, nyílt tapasztalatcsere, piackeresésre volt lehetőségük.

Mindezek mellett a szakmai kérdésekben is választ kaptak a területek szakembereitől. A rendezvény rendkívül sikeres volt, ennek folytatásaként hívták életre az Almafesztivál rendezvényt.

A programok összeállításakor is nagy szerepet, hangsúlyt fektettek a természetességre, a megye kínálta lehetőségekre.

2015 szeptember 19-én az elmúlt évekhez hasonlóan, kibővített formában rendezték meg az eseményt! Az idén az alma mellett a pálinka is főszerepet kapott!