PROGRAMNAPTÁR
2024. június 25. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Róma, Ferenc Pápa audiencián fogadta az EU környezetvédelmi és klímaügyi minisztereit

  nyomtatási kép

   A katolikus egyházfő audiencia keretében fogadta az uniós környezetvédelmi minisztereket

   V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkára is részt vett az eseményen.


    Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának luxemburgi elnöke és Olaszország környezetvédelmi minisztere kezdeményezésére Ferenc pápa 2015. szeptember 16-án audiencián fogadta az EU környezetvédelmi és klímaügyi minisztereit.

    Őszentsége a közelmúltban többször felemelte a hangját a szegénység, a környezet állapotának romlása, a túlzott fogyasztás, a felelőtlen, nem fenntartható fejlesztések, és a klímaváltozás elleni küzdelem ügyében. Az uniós miniszterek előtt elhangzott beszédében Ferenc pápa a szolidaritást, az igazságosságot és a társadalmi szereplők széleskörű részvételét emelte ki, mint irányadó elveket. Hangsúlyozta a nem megújuló erőforrásokkal való takarékosság szükségességét és a hulladék csökkentésének fontosságát. Biztosította a megjelenteket a Szentszék elkötelezettségéről a fenntartható fejlődés folyamata mellett.

    Az audiencián Magyarországot V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár képviselte. Az FM államtitkárának értékelése szerint Ferenc pápa szavai lendületet adnak az átfogó, 2015 utáni globális fejlesztési és fenntartható fejlődési keretrendszer létrehozásához. Emellett ösztönzőként szolgálnak egy kellően ambiciózus globális megegyezéshez a 2015. decemberi párizsi klímacsúcson.

 

V. Németh Zsolt a római audiencia kapcsán emlékeztetett arra, hogy Magyarország álláspontja szerint a környezeti, a társadalmi és gazdasági kérdések csak együtt, egymással összefüggésben kezelhetőek. A közeljövő fontos feladata a 2015 utáni nemzetközi fejlesztési menetrend, és a kapcsolódó megvalósítási tervek széleskörű megismertetése és a szemléletformálás. Mindez ráirányíthatja a figyelmet a fenntartható fogyasztás és termelés szerepére is, amely a célkitűzések gyakorlati megvalósulása szempontjából kulcsfontosságú. Ennek megfelelően kiemelten szükséges kezelni a helyi termelés és a rövid ellátási láncok ügyének támogatását is.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Fotó:  L'Osservatore Romano