PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Szombathely, 22.Faiskolai Börze megnyitója 2015.szeptember 10.

  nyomtatási kép

 V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, mint a 22. Faiskolai Börze megnyitójának védnöke beszédében köszöntötte az eseményen résztvevőket.

 

 Magyarországon nagy hagyományai vannak a díszkertészetnek, a díszfaiskola létezésnek, különböző fafájtak termesztésének. Már Mátyás király korában híres parkok, kertészetek, díszfaiskolák voltak Erdélyben, Felvidéken, Budán, amelyek természetesen különböző nagyurak, erdélyi fejedelmek kezén voltak. A török százötven évi uralma ezeket a gyönyörű parkokat- ahol magas színvonalú  növénykultúra volt- elpusztította. A török megszállás végeztével újra gomba módra jöttek létre fantasztikus arborétumuk, parkok, ahol fa –és növényritkaságokat neveltek a korabeli szakemberek. Csak néhány példát hoznék fel, mint például a szarvasi arborétumot Békés megyében, amelyet gróf Bolza Pepi alapított. Nem kevésbé csodájára járnak a Vas megyei Jeli Arborétumnak, amely Európa egyik legszebb botanikus kertje növény ritkaságokkal. Badacsonyban, Kisfaludy Sándor költőnk nemcsak a szőlőskertjét, a különleges fáit nevelte, de hozzá igazította a természethez az épületeket is. Nem véletlenül itt jött létre a híres Folly Arborétum, ahol megtalálható a ,,fenyőmúzeum” is, avagy említhetném a Vácrátóti Botanikus kertet, a Zirci Arborétumot. Összegezve, a hazai díszfaiskolák, díszkertészetek létezése, tapasztalatai, hagyományai  azokból a több száz uradalmi, kastélyparkok különleges, ritkaság számba menő kertészetéből nőttek ki az évszázadok folyamán, amelyeknek hagyományait, tapasztalatait, fafajtáit, növényritkaságait átvették szakembereink.


    Ma már nemcsak a gazdag embereknél, de az átlag embereknél is, akik kerttel, nagyobb ingatlannal rendelkeznek, azok mindent megtesznek, hogy szép legyen a környezetük. Ismét divatba jött tehát a faültetés, a növények telepítése. Ezeknek kiépítéséhez azonban díszfaiskolák, díszkertészetek kellenek. Magyarországon ez igen fejlett. A hazai dísznövénytermesztés termesztő felületeinek –ez 2900 hektár- jelenleg mintegy 95,5 százalékát a díszfaiskolák adják. A mintegy 400 díszfaiskola nagyrészt  családi vállalkozások. Legfőbb termesztő körzetei: Nyugat-Dunántúl, Budapest, Kecskemét, Szeged és Debrecen környéke. Meg kell említenem a rózsatő termesztést, amely Szeged-Szőreg vonzáskörzetében található. A csaknem 120 hektáron megtermelt 4-5 millió rózsatőnek 90 százaléka kerül exportra. A szőregi rózsatő eredetvédett, díszkertészetére büszkék lehetünk. Egyet le kell szögezni: Magyarországnak klimatikus adottságai, a rendelkezésre álló fajták biológiai alapjai és a nemesítésben jártas szakemberek gyakorlati és tudományos tapasztalatai komoly potenciát jelentenek nemcsak a legfontosabb export partnereinknek – németeknek, osztrákoknak, szlovénoknak, horvátoknak, szlovákoknak - hanem Közép Ázsia országainak is, amelyek komoly érdeklődést tanúsítanak termékeink iránt.


   Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt termelők, kiállítók, a faiskola börze résztvevői! A faiskola, a fanevelés jelentősége abban van, hogy a természet egy kis részletét létrehozzuk magunk körül. Ezért Önök kiváló és nagyon fontos munkát végeznek. A fanevelés, az ültetések az esztétikai hatáson kívül jótékony hatással bírnak a mezőgazdaság fejlesztésére, a környezetvédelemre, a klíma változására. Köztudott, hogy egy –egy településnek zöldfelületi mennyisége, minősége jelentősen befolyásolja a térség környezeti állapotát, javítja a levegő, a talaj, a víz minőségét, csökkenti a zajterhelést és közvetve a dísznövények sokasága az ember egészségére is jótékony hatással jár. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a faiskolákban nevelt utcai faültetésekkel a városi mikroklímát lehet javítani, sőt a városi hősziget-hatás mérséklésével csökkenthetjük az épületek energia igényét. A parképítés, a parkfenntartás, a növendék fák gondozása szakembereket, munkás kezeket igényel. A zöldfelület nemcsak az emberek számára fontos, de az ezeken élő egyéb élőlények számára is. Gondoljunk csak az énekes madarakra, amelyek féken tartják a különböző kártevők elterjedését. Államtitkárságunk a zöld infrastruktúra fejlesztésének célkitűzését beépítette a biológiai sokféleség megőrzésének nemzeti stratégiájába és a nemzeti környezetvédelmi alaptervbe egyaránt. A minőségi házépítés, a kertrendezés egyértelműen húzóágazattá tette a díszfaiskolai termesztést. A szabadföldi és konténeres növények, a díszfaiskolák fejlesztésénél meg kell említenünk a legújabb technológiák alkalmazását, a korszerű faiskolai gépek, berendezések használatát. A nemzetközi kapcsolatok erősítésében, a kereskedés fejlesztésében élen jár Szombathely, mint hazánk nyugati kapuja. Egyre nagyobb az igény a speciális fajtákra. Ezért kell megteremteni azt a növénynemesítési és kutatási bázist, ami az új piaci kihívásokra választ ad korszerű termékeivel.

   Tisztelt jelenlevők! Bízunk abban, hogy a magyar díszfaiskola termesztés, fajtaválasztékának kínálatával, illetve a kapcsolódó építőanyag ipar korszerű termék választékával az új kihívásokra jól reagálnak a települési zöldfelületek tervezői, készítői. Kívánom mindenkinek, hogy ez a nagy hagyományokra visszatekintő faiskolai börze hozzájáruljon a magyar díszfaiskolai termesztés, a kutatás, az oktatás, a tervezés és a közigazgatási kapcsolatok szélesítéséhez, az ágazat versenyképességének növeléséhez.