PROGRAMNAPTÁR
2020. július 7. kedd
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Vasvári kormányablak átadás, Vasvár 2015. augusztus13

2015. augusztus 18. 09:00:37  nyomtatási kép
A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés című kiemelt projekt keretén belül csütörtökön tartották meg a Vas Megyei Kormányhivatal Vasvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály épületének, valamint a Vasvári kormányablak ünnepélyes átadóját.

Az új vasvári járási hivatal átadó ünnepségén Harangozó Bertalan, kormánymegbízott kiemelte: egy rendkívüli eseményre jöttünk ma össze, pontosan 2 és fél évvel azután, hogy a járási közigazgatási rendszert újjászerveztük.
Két ok mindenképpen rendkívülivé teszi ezt a mai eseményt. 50 évvel a vasvári járás megszüntetése után egy modern épületbe költöztethetjük a járási hivatalt, illetve hogy a kilencedik vasi kormányablakot is átadhatjuk, ezáltal a vasi Hegyhát 23 községének lakosságát szolgálhatjuk ki.
Forrás: Frisss.huV. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, épületátadó beszédében így fogalmazott:

Sokszor elgondolkodom, hogy egy-egy felújított régi épületet, aminek új feladatot adnak, évtizedekkel azelőtt mire használták, milyen funkciót töltött be. Szerencsés az a ház, amely mindig olyan szolgáltatást, otthont nyújtott az embereknek, amibe ma is érdemes, jól eső érzés bemenni. A rossz emlékű házak, mint például Budapesten a több mint száz éve épült Andrássy út 60. - a borzalmak háza-, ami 1944-ben nyilas ház volt, -sok embert vertek ott agyon- majd 1945 után az ÁVH, az Államvédelmi Hatóság kihallgató börtöne lett-ott még több embert kínoztak, öltek meg-, nos az ilyen ház mindig is rossz emlékű marad, akárhányszor újítják fel, alakítják át. Igaz, hogy most az Andrássy út 60-ban múzeum működik, a Terror Háza, mégis, aki oda belép egy kis szorongás fogja el.

De hát nem azért jöttünk ide, hogy szorongjunk, borzongjunk, hanem azért, hogy örüljünk, örüljön Vasvár és annak a 23 településből álló 14 ezer ember, akiknek ez az épület nagyon fontos szolgáltatást fog adni.Mostantól a Vasvári Járás székhelyén egy olyan államigazgatási feladatok ellátására méltó épület jöhetett létre, amelyben a kormányablak ügykörök mellett a térség munkaerő-piaci ellátása is helyet kap. Ez az épület egyébként Vasvár Ipartestületének háza volt, ahová a mesteremberek azért jártak, hogy eszmét cseréljenek, társasági, kulturális életet éljenek és nem utolsó sorban szakmai ügyes-bajos dolgaikat itt intézzék el. Itt kaptak érdekvédelmet. Az államosítások után országszerte felbomlottak az ipartestületek, nem volt szükség egyéni vállalkozókra és ennek folytán az ipartestületek házait – amelyeknek anyagi forrásait a szakemberek adták össze- nos ezeket az állam elvette. A vasváriak ipartestületi otthona ezután pártház lett, az MSZMP pártszékháza, amit a rendszerváltás után civilek vettek birtokba, legutóbb az épületben irodák helyezkedtek el. Így vagy úgy, de ez az épületegyüttes, ez az ingatlan szolgáltatott és nem fűződnek igazán rossz emlékek a házhoz.

Az tény, hogy az ipartestületek mindig is meghatározói voltak az ország egy-egy település gazdasági életének. Most ismét ez a korszak jött el, a szolgáltatás, a tanácsadás, a segítségnyújtás időszaka. Az Európai Uniós pályázati és hazai forrás felhasználásával a beruházás – a Kormányhivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium hozzájárulásával- összesen 109,2 millió forintba került. Ez azt jelenti, hogy az 542 négyzetméteres alapterületen a lakosság egy helyen tudja intézni az államigazgatási ügyek döntő részét és különböző munkaügyi szolgáltatásokat. Tehát egy helyre került a kormányablak és a munkaerő-piaci pont.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Örüljenek ennek az épületnek, ezeknek a szolgáltatásoknak. Vegyék igénybe és használják. Jó szívvel avatom fel ezt az épületet.