PROGRAMNAPTÁR
2020. július 7. kedd
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Petőmihályfa, Falunap és főzőverseny, 2015. augusztus 1.

2015. augusztus 05. 09:00:17  nyomtatási kép
Augusztus 01-én a Petőmihályfai falunapon főzőversenyt is rendeztek, melyen V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára beszédével szólította meg a helyieket, a verseny résztvevőit, és a falunapra ellátogatókat. A főzésben (...) van valami varázslat: a hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a reszelésben, az olvasztásban, a töltésben, az ízesítésben, a régi könyvekből merített receptekben, a hagyományos háztartási eszközökben. 

Azt hiszem, ez mindig, mindenhol igaz – akár otthon, a családban készül a vacsora, akár egy étteremben tevékenykedik a szakács. De olyan ünnepi alkalmakkor, mint a mai petőmihályfai falunap, különösen varázslatos lehet főzni. Hiszen ilyenkor a készülő ételekbe nemcsak a különleges hozzávalók, a titkos összetevők kerülnek bele, de ennek a napnak a hangulata, jó kedélye, izgalma, az együttlét öröme, a találkozások, a tréfálkozások, a jóízű beszélgetések is. Mindemellett bizonyára a megmérettetés, a kihívás, a díjak reménye is pikánssá teszi a fogásokat.

Igazán alkalomhoz illő a falu napját főzőversennyel ünnepelni, hiszen egy település élete is sokban hasonlít a konyhaművészetre. Egy jól működő, összetartó közösség esetében is oda kell figyelni, hogy meglegyen a minőségi élethez szükséges minden fontos hozzávaló: eszköz, lehetőség, erőforrás. És ahogyan a konyhában, úgy egy falu életében is fontos, hogy megbecsüljük és kövessük a régi, jól bevált recepteket, de ne féljünk hozzátenni saját kívánságainkat, ötleteinket sem. A petőmihályfaiak jól tudják ezt, ezért nemcsak falunapi főzőversenyük ételeibe érdemes belekóstolni, de a település hétköznapi életébe is, amiben ugyanúgy szerepet kap az odafigyelés és a munka, ahogyan a tűzhely mellett. 

Kedves Versenyzők! 

Önök bizonyára nálam sokkal jobb ismerői a főzés tudományának és művészetének. A generációk által átadott tudást, a sokéves tapasztalat gyakorlatát és az egyéni kreativitást egy élet is kevés lenne eltanulni a legjobb szakácsoktól. Egy valamit mégis megtanultam a mai főzőverseny indulóitól. Azt, hogy bármibe kezd is bele az ember, azt csak szeretettel érdemes csinálni, mindvégig azokra gondolva, akiknek készül – akkor csakis jó dolog sülhet ki belőle.Köszönöm ezt a tanulságot, és köszönöm, hogy részese lehetek a falu ünnepének. Kívánom, hogy az est további része is olyan finomra, felejthetetlenre és varázslatosra sikerüljön, mint amilyenek a főzőverseny remekei lettek!