PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Hármas jubileum az V. Birkás Pálinka Fesztiválon

  nyomtatási kép

Az ötödik Birkás Pálinka Fesztiválon ünnepelték, hogy Birkás István 25 éve kezdett neki a pálinkafőzésnek, pálinkája pedig 10 éve került kereskedelmi forgalomba. A pálinka népszerűsítéséről, kulturált fogyasztásáról, valamint a különleges és prémium minőségű termékek megismertetéséről szóló rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt államtitkár az alábbi szavakkal méltatta a fesztivált és a Birkás Pálinka Kft.-t:

 



„Olvasom a kerek számokat a Birkás Pálinka Fesztivál idei meghívóján: 25 – 10 – 5. Ezek a kerek számok, mérföldkövek most beállnak a sorba, azok közé a momentumok közé, amelyek a Birkás Pálinka Kft. sikereit méltatják: többek között Birkás István Magyar Gazdaságért díja, Év vállalkozója elismerése, a Birkás Irsai Olivér szőlőpálinka négy csillaga vagy a megye legjobbja málnapálinkájuk Champion díja mellé.

 

Címek, érmek, jubileumok sora bizonyítja tehát, hogy a Birkás család hű maradt jelmondatához – Hagyomány és Minőség –, de talán mindennél jobban mutatja eredményességüket az a rengeteg vendég, aki ma megtisztelte bizalmával az V. Birkás Pálinka Fesztivált – akár régi visszajáróként, akár új érdeklődőként. Őket talán még meg lehetne számlálni, de azokat már lehetetlen lajstromba fogni, akik zamatos alma-, törköly-, szilva-, körte-, kajszibarack, cseresznye- vagy épp szőlő-, bodza-, birsalma, málna-, köszméte-; esetleg berkenye-, kökény-, galagonya- vagy vadkörte pálinkájukat kóstolva elégedetten csettintettek a nyelvükkel. Főleg, mert percről percre növekedik a számuk, ma, itt, a fesztiválon is.

 

Ez nemcsak a Birkás családnak, s nem is csak a hegyháti gyümölcstermesztési és –feldolgozási hagyományoknak a sikere, de a pálinkának, mint nemzeti italunknak is, ami hosszú utat járt be. A pálinkának, amiről a XIX. század közepén még azt írták, „annyira eláradt, hogy valóságos ragályos nyavalyaként terjed az emberi társaságban.” , s amiről napjainkban hungarikumként immáron törvény mondja ki: „olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye,  amelyet belföldön és külföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékeként tartanak számon”.

 



Hogy ilyen óriási pozitív fordulat állhatott be a pálinka megítélésében, abban kiemelkedő szerepe van a Birkás Pálinka Fesztiválhoz hasonló kulturált fogyasztást, hagyományt, helyi termékeket népszerűsítő rendezvényeknek; a minőség és színvonal iránt elkötelezett pálinkafőzdéknek; a szakmai érdekeket képviselő és a pálinkát népszerűsítő olyan szerveződéseknek, mint a Magyar Pálinka Lovagrend és az olyan kihívást, fejlődést serkentő pálinkaversenyeknek, mint a Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatverseny.

 

A mai fesztiválon a kerek évfordulók mellett mindez és még sokkal több is megtalálható, ezért én már csak jó időt és jó hangulatot kívánok!”