PROGRAMNAPTÁR
2020. július 7. kedd
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

XIV. Fazekas Napok

2015. július 11. 14:00:47  nyomtatási kép
14. alkalommal rendezték meg Magyarszombatfán a hagyományos nemzetközi fazekas fesztivált kiállítás, vásárt korongozóverseny és a második jótékonysági kályhaépítő verseny kíséretében. A vásárnyitón V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:„A magyarszombatfai fazekasfesztivál hosszú évek óta állandó, kedves eseménye a nyaraimnak. Ilyenkor már a fesztivált megelőző napok is különleges hangulatban telnek, mert a találkozó apropójából szeretek újra meg újra utána olvasni e kivételes mesterség történetének. Azt hihetnénk, ennyi év után már nehéz újdonságot találni, de nem így van. Egyrészt, mert – a magyarszombatfai gerencséreknek is hála – a fazekasság története ma is alakul, íródik tovább. Másrészt, mert a régi anekdotákból, kultúrtörténeti adalékokból sem lehet kifogyni.

Itt van Például Imre, a fazekas inas története 1577-ből, amikor is a füleki bég hadseregével berontott a szikszói sokadalomra, Imre pedig mesterével együtt hajigálta a törökökre a drága edényt, mondván, legalább nem marad épen egy sem a kutya kontyosnak! A török bég hajdanában 3 zászlóaljjal érkezett, de ahogy elnézem, a mostani vásárra is eljöttek legalább ennyien – mégis nyugodtak lehetünk afelől, hogy épen maradnak a mestermunkák, hiszen az elmúlt 13 vásár alkalmával értő, szerető közönsége alakult ki a fazekas napoknak.

Ami azt illeti, a magyarszombatfai fazekas találkozók története sok tekintetben megidézi a fazekasság a több ezer éves történetét is. Minden bizonnyal az ember a földművelés során ismerkedett meg az agyag képlékenységével, s a nap melege és a tűz használata tanította meg arra, hogyan alkossa meg első edényeit. Azt gondolom, a ma is élő gerencsérek ugyanilyen természetességgel nőttek bele elődeik mesterségébe; s a közösség hagyománytisztelete, a vendégek érdeklődése hozta magával, hogy a hagyományokra rendezvény is épüljön.

A letelepedett vándoroknak az állattenyésztés és növénytermesztés fejlődésével ételfeleslege keletkezett, ami megkívánta a megfelelő tárolást, az állandó lakóhely pedig immár teret is biztosított ehhez. Ugyanígy az egymást követő fazekas találkozók is egyre több értéket termeltek ki: szakmai konferenciákat, népzenei-néptáncos kísérőprogramokat, főző-, korongozó- és kályhaépítő versenyt. A hagyományos nemzetközi fazekas fesztivál pedig immáron alkalmat, helyet és közönséget is biztosít mindehhez.Ahogy a képlékeny agyagból is szilárd, időtálló tálak, korsók, fazekak készülnek a fazekasmesterek szakértelmének hála, úgy a fazekas napok is állandó közönségű, megbízható színvonalú rendezvénnyé alakult az idők folyamán a szervezők áldozatos munkája nyomán. Ennek a színvonalas rendezvénynek érkeztünk el most az egyik legizgalmasabb pillanatához: a vásárnyitáshoz.

Hiszen mégiscsak ilyenkor az igazi megismerkedni a fazekassággal, nem a könyvek forgatása közben. Ilyenkor, amikor találkozhatnak a hozzáértők és az érdeklődök, amikor a kézműves remekek a készítők büszkeségére és a vásárlók gyönyörűségére a műhelyekből a standokra kerülnek, amikor bebizonyosodik, hogy korai volt még a gerencsérek mesterséget búcsúztatni, mert az nemcsak Magyarország kiemelkedő kulturális értékei között állja meg a helyét, de egy ilyen színes, izgalmas, élettel teli rendezvényen is!

Jó ismerkedést, jó vásározást kívánok!”