PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Járási értéknap

  nyomtatási kép


2015. június 27-én, a türjei többfunkciós közösségi tér avatásán és járási értéknapon V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntötte a közönséget:
A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek – mondja a tudós –, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség.


Nagy öröm számomra, hogy megtisztelő feladatomnak eleget téve ma is egy ilyen egyedi, megismételhetetlen és igaz közösséggel találkozhatok a türjei többfunkciós közösségi tér avatásának alkalmából. Az pedig külön öröm, hogy ez a jeles esemény a járási érték nap keretében kapott helyet, mert így a zalaszentgróti járás további értékeivel és közösségeivel is megismerkedhetek.


Látva a közmunkával megépült szép teret, pajtát, kemencét és színpadot, egy másik, jelképes építkezés is eszembe jut. Amikor megalkottuk a hungarikum törvényt, egy fontos építkezésbe kezdtünk bele országos összefogással. Egy értékpiramist terveztünk, melynek megingathatatlan alapját az Önökéhez hasonló lelkes, összetartó, kincseikre büszke közösségek teszik le. Ők építik fel a piramis fundamentumát a települési, megyei, ágazati és határon túli értékekből, amiből tovább építkezhetünk, kiválasztva a magyar nemzeti értékeket, majd a piramis csúcsára kerülő hungarikumokat.


Ebben a határokon átívelő, több szinten folyó építkezésben számítottunk az értékeiket ismerő, becsülő közösségekben, és bíztunk a minden ember szívében megtalálható iránytűben, ami jelzi, melyek azok a helyi természeti, történelmi, szellemi és tárgyi kincsek, amelyeket nagyra becsülnek, amelyek hozzájárulnak közösségük identitásához, amelyeket érdemes megőrizni, megmutatni és továbbörökíteni. A bizalmunk jutalma, hogy most láthatjuk kibontakozni a hungarikum mozgalmat, és megláthatjuk a nemzetünket alkotó közösségek egyediségét, különlegességét.
Az értékgyűjtő-értékmentő munka eredményeinek egy része impozáns számokban is kifejezhető. Hiszen ma országosan már 19 megyei és 499 települési értéktár bizottság kutatja és regisztrálja a megyei és helyi kincseket, aminek köszönhetően mostanra 542 megyei értéket és 1351 települési értéket tartunk nyílván. De talán még nagyobb örömöt ad a hungarikum mozgalom kevésbé kézzelfogható, kevéssé számszerűsíthető sikereit látni.


Ahogyan az értékmentő munka visszahat, az azt végző közösségekre. Hogy a közös cél és feladat közelebb hozza egymáshoz a települések lakóit és generációit, hogy a gyűjtés közben régi történetek elevenednek meg, kapcsolatok újulnak meg. Hogy amikor elkészülnek az értéktárak, megnyílnak a kiállítások, rendezvények, akkor saját gazdagságukat felismerve a közösségeknek megerősödik az öntudata, erőt és lendületet nyernek értékeikből, s meglátják a kincseikben rejlő lehetőségeket.


Például itt, Türjén a 13. századi templomban, a szobrokban, a fazekas szakkörben; vagy a zalaszentgróti járás területén a batyki ősgyepben, a sényei szőlőhegyen, a kallósdi kerektemplomban és a kehidakustányi termálfürdőben, hogy a messze földön híres zalai ízeket, s a gazdag kulturális hagyományokat már ne is említsem.
Nagy előrelépés, hogy ezeknek az értékeknek már megvan a helye települési értéktárakban, s hogy a gyűjtésüknek megvannak a jogi, szakmai, pénzügyi keretei. De a türjeiek ma egy fontos dologra emlékeztettek: nem elég, ha az értékeinket lajstromokon gyűjtjük, és a szívünkben őrizzük. Néha a szó szoros értemében is helyet kell adnunk nekik: oszlopokat rakni, tetőt ácsolni, teret kövezni. Mert egy ilyen térben megnézhetjük, meghallgathatjuk, megízlelhetjük kincseinket, és ezt az élményt megoszthatjuk vendégeinkkel is.


Kívánom, hogy a járási értéknap és a közösségi tér későbbi rendezvényei sok ilyen élménnyel gazdagítsák ezt az egyedi és megismételhetetlen közösséget!”