PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

35. Őrségi Vásár

  nyomtatási kép


2015. június 27-én V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg a 35. Őrségi Vásárt:
A kaleidoszkóp egyszerű és bámulatos – írja Ancsel Éva. Elég, ha tíz különböző alakú, más-más szí­nűre festett üvegdarabkát helyezünk el benne, mielőtt lezárnánk. A tükörrendszer elvégzi a dolgát. Aztán megrázhatjuk tíz­szer, tízezerszer, és soha többé nem fogjuk látni ugyanazt a mintázatot.”


Van még valami, ami ilyen egyszerű és bámulatos egyszerre: a vásár. A sokadalom, szabadság: az adás-vevés szervezett alkalma” – ahogyan a Magyar Néprajzi Lexikon írja. Ennek is megvannak a megszokott, kötelező kellékei: a kosár, a portéka, a kofa; a törökméz, a tükrös szív, a vásári komédia. A színes üvegdarabkákhoz hasonlóan ezek a színes összetevők is garantálják, hogy ne legyen soha két egyforma vásár.


Az évtizedek, évszázadok során ki is alakult a vásároknak számos formája. Attól függően, hogy jellemzően mi cserélt rajta gazdát, volt állatvásárterményvásár és kirakodóvásár. Aszerint, hogy az év melyik szakában tartották, megkülönböztettek komlóérési vásárt, dohánysimítási vásárt, juhnyírási vásárt, búzaszentelői vásárt.  Az idők folyamán kialakultak a vásárok jellegzetes helyei is: a vászonsor, a cserepessor, a komédiás fertály; és megjelentek a vásárok olyan jellegzetes alakjai, mint a kupec, a cenzár, a kofa.
A kaleidoszkóp tehát mindig gondoskodott róla, hogy a vásár mindig izgalmas, színes és változatos maradjon. Ha kikopott belőle egy-egy elem, újakkal pótolta, ha homályosulni kezdett valamely szokása, felelevenítette. Mégis úgy hiszem, mostanra egészen elfelejtődtek volna a vásárok, ha nem lennének a hagyományőrzésnek és hagyományteremtésnek elkötelezett hívei, akik évről-évre újjávarázsolják a vásári sokadalmat. Itt az Őrségben például már 1981. június 26-a óta, immáron 35. alkalommal az Őrségi Vásár keretein belül.


Természetesen ahhoz, hogy a minta továbbra is sokszínű és változatos maradjon, szükség van új vásári hozzávalókra. A kézműves termékekre, a népzenére, a néptáncra, a színvonalas koncertekre és kiállításokra, a szőcei mesefestményekre, a kapornaki hajdinára, a viszáki gobelinekre, a bajánsenyei gyolcsra és természetesen a vendégszerető őriszentpéteri szerekre, amelyek 10 éve már várossá szerveződve adják az Őrségi Vásár magját.
Szeretnék gratulálni a jubiláló városnak és a szép kort megért vásárnak is, s egyben szeretnék köszönetet is mondani: a szervezőknek, a fellépőknek, az árusoknak – akikből idén mintegy háromszázat számolhatunk – és a látogatóknak – akikből ebben az évben több mint tízezret várunk. Ők közösen gondoskodnak róla, hogy az élet kaleidoszkópjába – amibe azért szürke és sötét üvegdarabok is bőven akadnak – minden évben kerüljön bele egy varázslatosan csillogó, színes mozaikdarabka – az Őrségi Vásár – ami a kedvünket és az évünket is vidámra hangolja.


Legyen így ezúttal is!”