PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Tündérkert-avató

  nyomtatási kép


2015. június 27-én, Milejszegen megrendezett Tündérkert átadáson és avatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket:


„Szerte a Kárpát-medencében több mint száz település ápol már tündérkertet, de a lelkesedés nem hagyott alább. Magam is ugyanolyan örömmel és izgalommal értesülök minden új kezdeményezésről. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor az Észak-Göcseji, Cserka-patak parti dombhátakon nyújtózó kis település, Milejszeg tündérkert-telepítéséről kaptam hírt.


Ilyenkor mindig a fülembe cseng egy angol kisregény szereplőjének értetlenkedő kérdése: „Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?” Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárként azt kell válaszolnom rá: Már, hogyne volna elég, ha egy kert szép és hasznos! Hiszen az őshonos gyümölcsfajtákat megőrző gyűjteményes kerteknek tündéri elem nélkül is épp elég érdeme volna.
Elég, ha csak arra gondolunk, hogy segítik megőrizni a biodiverzitást, azaz élővilágunk sokszínűségét, azáltal, hogy kihalásra ítélt gyümölcsfajtákat mentenek meg az utókornak. Hogy felveszik a harcot a hipermarketek polcainak sivárságával, s az egy-két, gyakran idegen fajtával szemben sok száz változatos őshonos fajtát ajánlanak a figyelmünkbe. Nem beszélve arról, hogy a hazai klímához alkalmazkodott, vegyszerek nélkül is ellenálló fajták elterjesztésével a fenntartható gazdálkodást támogatják. Továbbá, hogy a receptek, szokások megőrzésével régi gazdálkodási, kertészeti hagyományaink mellett asztalunkat, gasztrokulturánkat is gazdagítják.


 Ezek közül az előnyök közül egyetlenegy is elég lenne ahhoz, hogy teljes odaadással támogassam a mozgalmat, én mégis érdeklődve keresem minden kertben a tündéri elemet – s rendre meg is találom. A legnagyobb varázslatot abban látom, amit a tündérkertek a gazdaság, a környezetvédelem és a gasztronómia mellett a közösségekért tesznek. Lelkesítik és megerősítik őket, munkára és összefogásra biztatják a tagjaikat, közelebb hozzák egymáshoz a generációkat. Ahogyan a szép cél pillanatok alatt összehozta a milejszegi önkénteseket is, hogy ásóval, kapával megteremtsenek valami csodát, valami tündérit.
Úgy hiszem, ettől a lelkesedéstől válik igazán tündérkertté a milejszegi őshonos gyümölcsös. Hiszen ahogyan Balzac írta „Az emberi lélek olyan, mint egy tündér: gyémánttá változtatja a szalmaszálat is.” Hát még az őshonos gyümölcsfa oltványokat! – tenném hozzá máris.


Kívánom, hogy a ma avatott gyümölcsös legyen hosszú éveken át dísze a településnek csakúgy, mint a műemlék templom, a református imaház vagy a pitvaros göcseji házak. S kívánom, hogy ne csak szép és hasznos legyen, de maradjon meg tündérinek is: adjon az árnyék és a friss gyümölcs mellé összetartást, jó kedvet, reményt is!”