PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Hungarikumok a Színes Város Budapest fesztiválon

  nyomtatási kép

A hungarikumok azért is különlegesek, mert történetet, hangulatot, eszmei értéket és személyes kötődést hordoznak magukban – jelentette ki V. Németh Zsolt a Színes város, színes falak elnevezésű projekt sajtótájékoztatóján. Az eseményen mutatták be annak a 8 alkotásnak az egyikét, amely segítségével képzőművészek budapesti tűzfalakon jelenítik meg a hungarikumokat.
A hungarikumok olyan nemzeti kincsek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, kultúránkhoz, és amelyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is ezer érzelmi szállal kötődünk – jelentette ki a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Hozzátette: ezeket az értékeket nem szabad kiszakítani ebből a beágyazottságból.


A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából összesen nyolc falfestmény készül hungarikum témában. Az első alkotáson a Solymászat mint élő emberi örökség és a Kürt Adatmentés jelenik meg. V. Németh Zsolt elmondta: a hungarikumok két „szélső értékéről” van szó, hiszen egy ezeréves hagyományt és napjaink egyik innovatív megoldását ábrázolják együtt.


Az államtitkár kiemelte, hogy a fesztivál koncepciója egybevág a minisztérium azon elképzelésével, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessék a magyar kultúra értékeit. Ennek egyik legjobb eszköze az, ha fiatal művészek maguk közvetítik ezeket a saját szűrőjükön keresztül a kortársaik felé.


A Színes Város Budapest művészeti fesztivál augusztus 24-től egy hónapon át falfestésekkel és színes kulturális programokkal várja a látogatókat a fővárosban.


Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM