PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

V. Buti Pálinkafesztivál

  nyomtatási kép


A 2015. június 20-án megrendezett V. Buti Pálinkafesztiválon V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adta át a díjakat és köszöntötte a közönséget:„Alma napok”-at tartanak Vönöckön – olvastam az V. Buti Pálinkafesztivál meghívóján, s máris izgatott lettem. Egyrészt mert Buti Károly gyümölcsösének rendszeres látogatójaként még sosem kellett csalódnom a rendezvényben, másrészt mert az almáról máris számtalan dolog az eszembe ötlött.


Elsősorban természetesen maga a zamatos gyümölcs, aminek oly sok őshonos fajtája gazdagítja a magyar gasztronómiát és a Kárpát-medence tájfajtákat gyűjtő tündérkertjeit: bőralma, pogácsaalma, aranyparmen alma,  húsvéti rozmaring alma, szentiváni alma és sorolhatnánk tovább.


Másodsorban pedig az alma mint szimbólum indított el bennem kacskaringós gondolatokat: alma a tiltott szerelem, a tiltott tudás, a termékenység, a teljesség, a kísértés, a csábítás jelképe. Alma, ami Ádám és Éva kezében a bűnbeesést, királyok kezében országalmaként hatalmi jelképet, a magyar gazdálkodók kezében pedig a munka jól megérdemelt gyümölcsét jelenti.


Elgondolkodtam, hogyan lehetne megfogni, megízlelni, megmutatni ennek a sokoldalú és különleges gyümölcsnek a lényegét, az esszenciáját. Gyümölcslében? Szörpben? Lekvárban? Pitében? A Buti Pálinkafesztivál visszajáró vendégei jót mosolyognak ezeken a válaszlehetőségeken, hiszen tudják jól: a gyümölcs – legyen az alma, körte, meggy vagy szilva – valódi esszenciája a párlat, a pálinka.
A magán- és bérpálinkafőzők pedig azt is tudják, hogy a gyümölcsön túl mi mindennek az eszenciája még a pálinka: kivonata a táj szellemének és az ott élő emberek lelkének, a domborzatnak, az éghajlatnak, a hagyományoknak, a szokásoknak.  S ők bizony azt is tudják, hogyan kell kivonni mindezeknek a lényegét. De még milyen jól tudják! Erről győződhetünk meg, ha megkóstoljuk az idei pálinkaverseny legjobbjait.


Ha az ember fogalmak, történelmi korok vagy gondolatrendszerek esszenciáját keresi, azt mondják: filozofál. Ha a gyümölcs esszenciáját próbálja kivonni, azt mondják: pálinkát főz. Nem tudnám eldönteni, melyik tevékenység fontosabb a másiknál. Jó pálinkát főzni ugyanis nem egyszerűen mesterség, hanem művészet, teremtés. Valami új létrehozása abból, ami megadatott: gyümölcsből, napfényből, hagyományokból, helyi értékekből – mindabból, ami a Buti Pálinkafesztivált olyan szerethetővé teszi.


Javaslom a zene és a népi ételek mellett ebbe is kóstoljunk bele: almából, barackból, szilvából; pohárból, stampedliből vagy kupicából; üvegből, butykosból, butéliából; de mindenképp csak gonddal készített, minőségi pálinkából!”