PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Ambiciózus, de reális levegőminőségi célkitűzések

  nyomtatási kép

Az egyes légköri szennyezőanyagok nemzeti kibocsátásainak csökkentéséről és a kapcsolódó uniós irányelv módosításáról tanácskoztak az uniós országok környezetvédelmi tárcavezetői Luxemburgban. A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta: Magyarország fontosnak tartja és támogatja a levegőminőség-védelmi célokat, a Bizottság által előterjesztett 2030-ra vonatkozó csökkentési célkitűzések azonban negatívan érintenének egyes gazdasági szektorokat.


Főként a mezőgazdasági szektort fenyegeti aránytalan korlátozással a javaslat ammónia- és metánkibocsátás csökkentési kötelezettsége, és a kelet-közép európai tagállamokat különösen kedvezőtlenül érintené a javaslat tehermegosztási rendszere, amelyen változtatni szükséges. Az államtitkár kiemelte, hogy a rugalmassági mechanizmusok alkalmazása célszerű, még akkor is, ha egyébként megalapozott, reálisan végrehajtható célokat határoznak meg. Évtizedes távlatban ugyanis számos bizonytalansági tényezővel kell számolni, melyek a célértékek kiigazítását tehetik szükségessé. Példaként hozta fel a gazdaság szerkezeti átalakulását, az agrárszektort érintő tevékenységek szignifikáns változását vagy az energiamixben történő változás okozta hatások kezelését.

V. Németh Zsolt kétoldalú megbeszéléseket is folytatott a miniszteri tanácskozás alkalmával. Paulo Lemos portugál környezetügyi államtitkárral a GMO-mentes mezőgazdasági termelés lehetőségeiről tárgyalt. Rory Stewart brit államtitkárral pedig az uniós élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásával kapcsolatos kétoldalú együttműködésről egyeztettek.

Forrás: FM Sajtóiroda