PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Templomfelújítás és kézműves műhely

  nyomtatási kép
Templomfelújítással és kézműves műhely indításával ünnepelte Önállóságának 65. és templomszentelésének 60. évfordulóját a Nádasdi Evangélikus Egyházközség. Az uniós, kormányzati, egyházi forrásoknak valamint adományoknak köszönhetően szombaton avatták fel a megújult templomot és a templomi textíliákat, lelkészi öltözékeket, templomi gyertyákat előállító műhelyet. A szombati ünnepségen V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is köszöntőt mondott:



"Nehéz szavakat találni olyan ünnepi pillanatokban, amikor egy közösség hite, szeretete és összefogása kézzel foghatóvá válik, megépült és megújult épületekben ölt testet. És különösen nehéz szavakat találni az után, hogy a tisztelendő asszony olyan szép mottókat talált a mai két átadó elé: ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők – olvasom a 60 éve felszentelt, most megszépült, megújult templomot bemutató kiadványban. Kezeink munkáját tedd maradandóvá! – áll a kérés a Kézműves műhelyről szóló ismertetőben. Mindkét gondolat arra emlékeztet, hogy a valódi teremtéshez, alkotáshoz nem elegendőek az alapanyagok, s nem elegendő önmagában a fáradságos munka sem. Lélek is kell hozzá, és mindenekelőtt kegyelem.

Nagy áldás, hogy Nádasd bővelkedik ezekben, s így e mellé érkezhettek meg az európai uniós és az egyházi támogatások, az egyéni és gyülekezeti adományok és a segítő önkéntesek. Polgármesterként, képviselőként, államtitkárként lépten-nyomom azt tapasztaltam, hogy az anyagi források csak akkor tudnak segíteni a fejlődésben, a haladásban, ha jó helyre érkeznek: összetartó, hagyományaikat tisztelő és jövőjükről felelősen gondoskodó közösségekhez.

Az ilyen közösségekben – ahogyan azt Nádasdon is láthatjuk – megsokszorozódik minden segítség. Az ilyen közösségekben az óvoda vagy az iskola felújítása egy felkészült, lelkes felnövő generációhoz járul hozzá. A szolgáltatások és ellátások – a hivatal, a posta, az orvosi rendelő – fejlesztése életminőséget javít, és növeli a település megtartó erejét. Az identitást, együvé tartozást meghatározó épületek – a templom, a közösségi intézmények – megőrzése és féltő gondozása pedig a közösség erejét és összetartását növeli.

Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez a Nádasdi templom felújításával és a kézműves műhely létrehozásával is, mert a befektetett munka megtérül, az alkotás pedig továbbfolyik majd a kész közösségi terekben: A templomban elsősorban szívvel, szóval, imádsággal; a kézműves házban pedig kézzel, tűvel, viasszal… de – úgy hiszem – mindkettőben nagy alázattal és szeretettel.



Kívánom, hogy mindkét helynek olyan sorsa legyen, mint az egyszeri ember oszlopának, amiről azt mesélik, hogy egy férfi hittel a szívében építette az udvarában az ő Istenének, s hiába építette homokszemcsékből és ködből, mégsem dőlt össze, mert akárhány szél jött, mindegyik szépen kikerülte. Így óvja a közösség törődése és a gondviselés Nádasd hittel épült templomát és kézműves házát is!"