PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Hulladékgazdálkodási fejlesztés Zala megyében

  nyomtatási kép
A ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás csaknem 1 milliárd forint uniós támogatást nyert el 282 település szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének, eszközparkjának fejlesztésére, informatikai korszerűsítésére a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) pályázatán – közölték szerdán Zalaegerszegen, a projektnyitó rendezvényen.A mintegy 244 ezer lakost érintő, 282 településen megvalósuló beruházás elősegíti azt az elvárást, hogy január elsejétől az Európai Unió államaiban a szolgáltatóknak elkülönített hulladékgyűjtést kell végezni - mondta el a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Az elvárást Magyarország annyiban "teljesíti túl", hogy alapvetően házhoz menő rendszert írt elő a hulladékgazdálkodásról szóló törvényben, valamint az ehhez kapcsolódó rendeletekben - ismertette V. Németh Zsolt.

Beszámolt arról is, hogy hasonló beruházásokra, eszközbeszerzésre lehetőség lesz a most induló programozási időszakban a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében. A hulladékgazdálkodási feladatokra 101 milliárd forint pályázati összeg áll rendelkezésre, ebből 67 milliárd forint szolgálja az elkülönített hulladékgyűjtési és szállítási rendszerek fejlesztését, 34 milliárd forint pedig a szilárd hulladék előkezelési és hasznosítási alrendszereinek korszerűsítésére fordítható

Bali József, a társulás vezérigazgatója kiemelte: a projekt 282 önkormányzat együttműködésével valósul meg.

A társulás eddigi gazdálkodása biztosítja azt a forrást, amiből a projekt elindulhat, így gyakorlatilag önkormányzatoknak nem kell az önerőt finanszírozniuk. A projekt teljes költsége 1,047 milliárd forint, ennek 8 százalékát a ZALAISPA biztosítja. A fejlesztés eredményeként olyan eszközrendszer kerül a közszolgáltatók birtokába, amely lehetővé teszi, hogy fejlesszék a hulladékgazdálkodási rendszerüket - hangsúlyozta Bali József.

A 244 ezer lakost érintő beruházás keretében sor kerül a hulladékgazdálkodási rendszer részleges kibővítésére, a szelektív hulladékgyűjtő gépjárművek és edények számának növelésével pedig több ingatlant tudnak bevonni a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésbe.

A tervek szerint többek között 24 ezer barna és sárga fedéllel és további 10 ezer szürke fedéllel ellátott műanyag edényt szereznek be. Emellett konténer szállítására, hulladékgyűjtő edények mosására alkalmas, valamint tömörítőlapos hulladékgyűjtő és multiliftes tehergépkocsikkal bővítik a gépjárműparkot.

Forrás: MTI