PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Megújult a közösségi ház

  nyomtatási kép

Meszlen Község Önkormányzata közel 10 millió forint támogatást nyert közösségi helyek és szolgáltatások fejlesztésére. A pályázati forrást önerővel kiegészítve arra fordították, hogy felújítsák rossz állapotban lévő, elavult felszereltségű közösségi intézményüket. A sikeresen megvalósult projekt szombati átadásán V. Németh Zsolt államtitkár mondott köszöntőt:
„A ma 140 éve született Nobel-díjas író, Thomas Mann szerint akkor bánunk a legjobban az Istentől kapott életünkkel, ha nem önző módon, azaz csak magunknak; de nem is teljesen önzetlenül, azaz csak másokért élünk. Önállóan, de másokra is tekintettel, a magánéletet és a közösségi életet harmonikus egyensúlyban tartva lehet igazán teljes életet élni.


Egy élhető, életteli település ehhez biztosít is minden feltételt. Garantálja az otthonok csendjét, a pihenés nyugalmát, de lehetőséget nyújt a közösségi együttléthez, a játékhoz, a szórakozáshoz is. Ebben a szellemben újult most meg Meszlen közösségi háza is: be lehet ülni könyvtárába, tanulmányainkba vagy olvasmányunkba feledkezve, de el lehet jönni a színes, változatos közösségi programok valamelyikére is, hogy találkozzunk a többiekkel.


Úgy hiszem, az olyan kis, összetartó közösségekben, mint az Önöké hatalmas erő és rengeteg lehetőség rejlik. Hiszen itt mindenkit számon tartanak, mindenki számít és mindenkire lehet számítani, akár idős, akár fiatal. Egy ilyen összetartó közösségben meghallanak minden szót, minden kérést, minden ötletet. Egy ilyen kis településen nyoma és hatása van minden tettnek, minden apró fejlesztésnek.


Épp ezért úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy az ilyen közösségek számára biztosítsuk a megfelelő ellátást, az alapvető szolgáltatásokat, mint a hivatal, a közlekedés vagy az egészségügyi ellátás; de legalább ilyen fontos az is, hogy megőrizzük, féltve gondozzuk mindazt, ami meghatározza a helyi közösség identitását, együvé tartozását: mint a templom, az óvoda és a kulturális intézmények.

Úgy vélem, mindig az adott közösség tudja leginkább, mire van szüksége ahhoz, hogy boldogan, kiegyensúlyozottan működjön. A meszleniek úgy gondolták, jelenleg egy XXI. századi elvárásoknak megfelelő, méltó állapotban lévő és színvonalas szolgáltatásokat nyújtó közösségi ház segítené hozzá őket a minőségi élethez. Ezért úgy döntöttek, hogy az európai uniós támogatás mellé ugyanannyi önerőt tesznek, és ezt még megtoldják a helyiek érdeklődésével, lelkesedésével és kreativitásával. Ebből újulhatott meg mostanra kívülről-belülről a meszleni közösségi ház, amihez őszintén gratulálok.
Az igazán izgalmas feladat azonban csak most következik. A ma már idézett Thomas Mann szerint, ha valakinek van fantáziája, az azt jelenti, hogy képes a létező dolgokból létrehozni valamit. Például egy szerkezetileg korszerűsített épületből egy élettel teli, színvonalas, tartalmas intézményt, ami jól szolgálja az egyént és a közösséget egyaránt.
Elég csak egy pillantást vetnem az ünnepi műsorra készülő óvodásokra és az előadásukat érdeklődéssel váró testvérekre, szülőkre, nagyszülőkre, s máris tudom: ez a közösség még két ilyen intézményt is képes volna élettel megtölteni. Kívánom, hogy használják jó kedvvel és egészséggel megszépült közösségi házukat a maguk és egymás boldogságára!”