PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Geotermikus távhőrendszer 1,1 milliárd forintból

  nyomtatási kép
Egymilliárd 162 millió forint a teljes beruházási költsége annak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, kistokaji projektnek, amely a települést környező mezőgazdasági és ipari övezetet ellátó geotermikus bázisú távhőrendszert valósítja meg.



A geotermikus távhőrendszer szerdai ünnepélyes alapkőletétele előtt tartott beszédében V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára rámutatott: a geotermiában hatalmas fejlődési potenciál van, ugyanis a megújuló energiáknak mindössze 6-10 százalékát adja, Magyarország pedig kiváló adottságokkal rendelkezik. Így több operatív program is biztosít forrásokat, hogy a kistokajihoz hasonló rendszerek épüljenek ki – tette hozzá.

Kifejtette, a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) mintegy 300 milliárd áll rendelkezésre, hogy megújuló energiákat hasznosítsanak; önkormányzatok vagy önkormányzatokhoz kapcsolódóan intézmények pályázhatnak erre a forrásra. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) is lehetőséget ad mintegy 70 milliárd forintos nagyságrendben, hogy segítse a kis- és középvállalkozások energiafelhasználásában a geotermia megjelenését, alkalmazását - ismertette.

Hozzátette, a Terület- és Településfejlesztés Operatív Programban (TOP) szintén lesz ilyen elem, illetve a vidékfejlesztés területén kertészetek, állattartó telepek korszerűsítésénél használható lesz a vidékfejlesztési program ezen forrása.

Kitért arra, hogy mintegy 1200 hévíz kút van az országban, amelyeknek mintegy kétharmada termelő kút, természetesen nagyon jelentős részében ez a termál- és gyógyfürdőkhöz kapcsolódik, 36 százaléka a kutaknak ilyen termálkút – magyarázta V. Németh Zsolt. Felsorolása szerint 27 százalékot ivóvízként használnak, 25 százalékot hasznosít az agrárium, itt elsősorban kertészetekről van szó. Mindössze 12 százalék a kistojaihoz hasonló ipari vagy közösségi energiarendszert szolgál ki, ebben tehát hatalmas a lehetőség – jegyezte meg.



Kistokajban a Geo-Wendung Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett pályázata több mint 712 millió forint támogatást kapott. A társaság a projekt részeként a Kistokajt környező mezőgazdasági és ipari övezetet ellátó geotermikus bázisú távhőrendszert valósítja meg. A 2010-ben alakult projekt beruházó Geo-Wendung Ipari és Szolgáltató Zrt. a Miskolci Geotermikus Projektet üzemeltető PannErgy Csoporttal aktív közreműködője lesz a Miskolc környéki geotermikus energiafelhasználás terjesztésének úgy a lakosság, az önkormányzatok, mint a vállalkozások terén.

A kistokaji fejlesztési beruházásnak köszönhetően Kistokaj közintézményeinek és vállalkozásainak ellátása valósul meg geotermikus hőenergiával, valamint megtörténik a geotermikus távhőszolgáltatás kiépítése. A beruházás ez év szeptember 15-ére készülhet el.

Forrás: MTI