PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Pedagógusokat és környezetvédelmi szakembereket díjaztak

  nyomtatási kép
Alapvető emberi jogunk az egészséges életet lehetővé tevő környezet, a környezetünkkel harmóniában való viselkedés pedig a kötelességünk – jelentette ki V. Németh Zsolt a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen. A Mezőgazdasági Múzeumban rendezett eseményen a környezetügyért felelős államtitkár és Simon Attila István közigazgatási államtitkár kitüntetéseket adott át.



A Környezetvédelmi Világnap legfontosabb célja, hogy együttgondolkodásra, közös cselekvésre buzdítson a tiszta, egészséges környezetért és a fenntartható fejlődésért – hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt. A környezetügyért, agrárgazdaságért és hungarikumokért felelős államtitkár elgondolkodtatónak nevezte az idei világnap mottóját, amely így szól: „Hétmilliárd álom. Egy bolygó. Fogyassz körültekintően”. Úgy fogalmazott: egyes feltételezések szerint ha 2050-ig továbbfolytatjuk jelenlegi termelési és fogyasztási szokásainkat, a népesség pedig eléri a becsült 9,6 milliárd főt, akkor az életmódunk fenntartásához 3 ilyen bolygóra lesz szükségünk.



Az államtitkár szerint a számok ugyan ijesztőek, de ha mindenki körültekintően, környezet- és jövőtudatosan él, akkor bolygónk elegendő erőforrással szolgál majd. A külön-külön aprónak tűnő egyéni döntések és tettek hatása ráadásul nem pusztán összeadódik, de hatványozódik, és így óriási változást hozhat.

A világ szinte összes sikeres országának titka a különlegesen jó oktatás. – emelte ki köszöntőjében Simon Attila István. A Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára emlékeztetett arra, hogy a magyar agrárszakképzés mellett sajnos elhaladt a világ, és hosszú ideig egy elavult struktúra konzerválódott a szakoktatásban.

A Kormány ezen változtatott 2010-től, amikor elkezdte a szakképzés teljes átalakítását. Versenyképes magyar agrárszakoktatás nélkül nem lesz sikeres magyar mezőgazdaság, de élhető, a fiataloknak jövőt kínáló vidéki élet sem – szögezte le a közigazgatási államtitkár. Olyan szakképzési modellt építünk, amely lehetővé teszi, hogy a szakoktatásban dolgozók ne csak ilyenkor érezzék, hogy megbecsüljük őket, hanem az év minden napján – fejezte ki reményét Simon Attila István, majd kitért arra is, hogy Finnországtól Szingapúrig a sikeres országok titka a különlegesen jó oktatás. Aki ebben az új agrárszakoktatásban hajlandó keményen dolgozni, tanulni, annak vonzó és tisztességes jövőt kínálunk – húzta alá az államtitkár.

Az eseményen V. Németh Zsolt és Simon Attila István Környezetünkért Díjjal, Környezetünkért Emlékplakettel, Zöld Toll Díjjal, Nagyváthy János Díjjal, Tessedik Sámuel Díjjal, valamint Miniszteri Elismerő Oklevéllel ismerte el azoknak a teljesítményét, akik kiemelkedő munkát végeztek a tudomány, a gazdaság, az oktatás, a média, a közigazgatás, jogszabályalkotás, a hatósági munka területén, és sokat tesznek az élhető környezet, az egészséges élet fenntartása érdekében. Az ünnepségen első alkalommal adták át az OTDK Agrártudományi Különdíjat.

Forrás: FM Sajtóiroda
Fotó: Pelsőczy Csaba