PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

15. Középkori Vigadalom és Vásárnap

  nyomtatási kép

Május utolsó hétvégéjén rendezték meg a mára már hagyománnyá vált csempeszkopácsi rendezvényt a Középkori Vigadalom és Vásárnapot az Árpád-kori templom lábánál. A színes vásári forgatag megnyitásának megtisztelő feladatát ezúttal a korábban zenekarával is fellépő V. Németh Zsolt látta el:



„Vannak olyan szavak, mondatok, amelyekkel nemcsak beszélünk, cselekszünk is. Például ha a megfelelő ember, a megfelelő szituációban mondja ki, hogy Önöket ezennel házastársnak nyilvánítom, annak felettébb komoly következményei lesznek. Visszavonhatatlanok az olyan kijelentések is, mint például Ügyvéddé fogadom vagy kinevezem Önt a légierő főparancsnokává. Sajnos, ezek közül a kijelentések közül egyikre sincs felhatalmazásom, ma azonban lehetőséget kaptam egy legalább ilyen fontos mondat kijelentésére: megnyithatom a 15. csempeszkopácsi középkori vásárt.


Úgy érzem, ez egy nagyon megtisztelő, szép és izgalmas feladat, hiszen ettől a kijelentéstől egy kicsit megváltozik a világ. Egy kissé színesebb, hangosabb és vidámabb lesz – ami, valljuk be, ráfér. Helyet kapnak benne a szép ruhák és maskarák, a mesék, a bábok, a komédiák. Szerephez jutnak benne a szekerek és a lovak; az íjászok és a katonák. Elszabadul benne a zene, a tánc, a mulatság. Megelevenedik a kaland, a szépség és a derű. S olyan régi, középkori értékek kapnak új erőre, mint a bátorság, a becsület, a lovagiasság, az illem és az életkedv. 


Kedvem volna akár minden reggel kimondani ezeket a vásárnyitó varázslatos szavakat, s ahogyan a vásár vendégeit elnézem, ezzel nem is vagyok egyedül. De ahhoz, hogy a varázsige hasson, nem elegendőek a szavak. Ahhoz szükség van a szervezők több hónapos lelkes és áldozatos előkészületeire, a fellépők felkészülésére, és arra is, hogy a vásár minden vendége szabaddá tegye a vasárnapját, otthon hagyja minden búját-bánatát, s barátaival, családjával együtt belevesse magát a csempeszkopácsi vásári forgatagba.




Ha nem is adatik meg mindennap, hogy ebbe a különleges világba csöppenjünk, vigasztal a tudat, hogy időről-időre biztosan eljön az az egy-két nap, amikor megváltozik a tér és az idő, amikor együtt mulathatunk, miközben megemlékezünk történelmi és kulturális örökségünkről. Immáron 15. alkalommal érkezett el ez a hétvége. Mostanra a vásárnapnak hagyományos programjai, visszajáró vendégei, állandó fellépői vannak, mégsem veszített semmit frissességéből és izgalmából. Úgy hiszem, ebben viszont nincs varázslat. A szervezők és a fellépők; a helyi vendégek és a messziről érkező látogatók újítják meg minden évben ezt a rendezvényt vidámságukkal, kíváncsiságukkal, nyitottságukkal és lelkesedésükkel. 


Kívánom, hogy ez még nagyon sokáig így legyen, hogy a Középkori vigadalom és vásárnap Csempeszkopácson még sok kerek évfordulót megérjen! Ennek reményében mondom ki izgatott várakozással a varázslatos szavakat:
A vásárt ezennel megnyitom!”