PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozó

  nyomtatási kép

A Zala megyei Szilvágy adott otthont szombaton a Kárpát-medencei tündérkertek negyedik találkozójának, melyre az szervező Őrség Határok Nélkül Egyesül szeretettel várt mindenkit, akik számára fontos a régi gyümölcsfajták megmentése. A találkozón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt, aki maga is elültetett Szilvágy tündérkertjébe egy bőralma facsemetét:
„Már csak ez az egy szép hétvégénk maradt május havából, más szóval Pünkösd havából, a tavaszutóból, vagy a számomra legkedvesebb elnevezése szerint: az ígéret havából. Úgy gondolom, a IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozóval igazán illendően búcsúztatjuk ezt a virágillatú, reményteli hónapot.


De találkozásunknak nemcsak az időpontja, a helyszíne is stílusos. Hiszen itt vagyunk a Göcsej szívében, a tündérkert mozgalom bölcsőjében, méghozzá Szilvágyon, azon a településen, amelynek még a címerét is egy háromgyökerű, háromágú lombos fa uralja – egyszerre mutatva a múltba kapaszkodást, a jövő felé törekedést és a természet szeretetét.
A címerek időtálló jelképek, Szilvágy stilizált zöld fáját nem is féltettem soha a kiszáradástól, az elmúlástól. Sokkal inkább aggódtam azért a településen honos sok száz fajta gyümölcsfáért, amelyeknek a fele mára már elpusztult.


Ahogyan sokan aggódtunk az őshonos magyar tájfajták gazdagságának, sokszínűségének megmaradásáért is.Szilvágy és a Kárpát-medence élő örökségének fennmaradására számomra a tündérkertek jelentik a reményt, az ígéretet. A szilvágyi tündérkert, benne a 75, helyben gyűjtött vesszővel oltott őshonos gyümölcsfával; és a tündérkertek, amelyeket egy-egy lelkes közösség ültetetett szerte az országunkban és a határainkon túl. 
A tündérkertek, amelyek alternatívát nyújtanak a hipermarketek sivár, import kínálatával szemben. A tündérkertek, amelyek népszerűsítik a hazai klímához alkalmazkodott, vegyszerek nélkül is ellenálló gyümölcsfajtákat, és életre keltik régi gazdálkodási, kertészeti hagyományainkat. A tündérkertek, amelyek segítenek a biológiai sokféleség megóvásában. A tündérkertek, amelyek összehozzák és megerősítik a helyi a közösségeket; s ősi receptek, szokások megőrzésével gazdagítják gasztrokulturánkat. 


Ezeket a kerteket, a létrehozóik világlátása köti össze: a hagyományok tisztelete, a munka és a föld becsülete, a természet szeretete. Láthatatlan, de elszakíthatatlan kötelék ez, amelyet az évente megrendezett tündérkert találkozó még szorosabbra fűz. Hiszen itt hozzáértő, hasonló gondolkodású és egyformán elhivatott emberek adnak randevút, hogy megismerjék, lelkesítsék és támogassák egymást.”