PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Hungarikum-Croatikum Fesztivál

  nyomtatási kép
Hungarikumokból és eredeti horvát termékekből tekinthető meg kiállítás szombattól a Zágrábi Magyar Kulturális Intézetben. A tárlat célja, hogy a szélesebb közönséggel megismertesse azokat a magyar és horvát termékeket, amelyek a kiváló minőségen túl kulturális értéket is hordoznak.V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a rendezvény csütörtöki ünnepélyes megnyitóján az MTI-nek elmondta: kevés európai nemzet történelme kapcsolódott annyira össze, mint a magyaré és a horváté. "Ezért azt szeretnénk, ha nem csak a múltunk, de a jövőnk is közös volna" - hangsúlyozta.

Az államtitkár kiemelte, hogy magyar és horvát generációk hosszú sora ismerte meg egymás kultúráját és hagyományait, és ebben a kapcsolatépítésben elévülhetetlen érdemei vannak a magyarországi horvát és a horvátországi magyar közösségeknek is. Hozzátette: "Sok mindenben egyetértünk a horvátokkal, egyebek között abban is, hogy nagyon fontos tudatosítani és megmutatni az értékeinket".

A magyar védjegyrendszereknek éppen ezért kettős célja van: egyrészt a nemzeti identitás megerősítése, másrészt a különbözőségek megmutatása a külvilág felé. "A magyar hungarikum értékpiramisa abban különbözik a szokványos védjegyrendszerektől, hogy mi a kézzel fogható termékeken és szolgáltatásokon kívül a szellemi termékeket is beemeltük az értékrendszerbe" - mondta. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy ezért a pálinka, a tokaji bor vagy a libamáj mellett a matyó vagy a kalocsai népművészet, a táncházmódszer és a Hortobágy is hungarikum.

Snjezana Spanjol, a Horvát Mezőgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese beszédében dicsérte Magyarországot, amely szerinte nagyon jól kidolgozta a magyar értékek rendszerét, és ebből Horvátország is tanulhat, átültetheti saját értéktárába.A megnyitó zárásaként fellépett a rendezvényen a horvátországi drávaszögi Alfalusi népi tánccsoport és a magyarországi horvát Cabar zenekar.

A június 7-ig látható kiállítás szervezésében részt vett a magyar Földművelésügyi Minisztérium, a zágrábi magyar nagykövetség, a Horvát Gazdasági Kamara, az zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör és a Balassi Intézet. A rendezvény keretében Zsolnay-kiállítás is nyílt.

Forrás: MTI