PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

VI. Magyar Tájökológiai Konferencia

  nyomtatási kép
A táj védelme olyan átfogó megközelítést igényel, amely egyszerre számol tájaink természeti erőforrásainak fenntartható módon történő hasznosításával, a természeti és kulturális örökségi elemek, rendszerek megőrzésével és a tájban élő, a tájat használó, alakító emberek igényeivel. A Földművelésügyi Minisztériumban – az Európai Táj Egyezmény hazai végrehajtását koordináló tárcánál − ezzel a szemlélettel kívánjuk tájvédelemi feladatainkat ellátni – mondta V. Németh Zsolt környezetügyi államtitkár csütörtökön a VI. Magyar Tájökológiai Konferencia megnyitóján.



Ez a munka szorosan kötődik más tárcák irányítása alatt álló, a tájra közvetlen vagy közvetett módon ható tájalakító tevékenységekhez, így például a terület- és infrastruktúra-fejlesztéshez, a terület- és településrendezéshez, valamint természetesen a tárcán belüli egyéb szakterületekhez, például a mező- és erdőgazdálkodáshoz. A szakterületek közötti együttműködés során a táj szintű összefüggések feltárására, valamint a táji értékek megőrzésének érvényesítésére törekszünk - tette hozzá.

A VI. Magyar Tájökológiai Konferenciát 2015. május 21-23. között rendezte meg Budapesten az ELTE Természettudományi Kara Környezet- és Tájföldrajzi Tanszéke Tájhasználat és tájvédelem – kihívások és lehetőségek címmel. A konferencia lehetőséget biztosított a tájökológiai kutatásokkal foglalkozó szakterületek képviselői számára legújabb eredményeik bemutatására. Az elméleti témakörökkel foglakozó előadásokon túl a konferencia az antropogén hatásokat feltáró vizsgálatokra, a tájkutatással kapcsolatos gyakorlati tevékenységeket folytató szakemberek tapasztalatainak bemutatására és a gyakorlati tájvédelemmel kapcsolatos problémák megismertetésére is hangsúlyt fektetett.