PROGRAMNAPTÁR
2024. június 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Megújul az országos légszennyezettségi mérőhálózat

  nyomtatási kép
A Svájci hozzájárulás elnevezésű pénzügyi támogatási program segítségével újul meg Magyarországon az országos légszennyezettségi mérőhálózat eszközparkja - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.Radics Kornélia közölte: a program keretében 1,6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtanak végre, és korszerűsítik a levegőszennyezettségi mérőhálózatban használt mintavevő készülékeket és laboratóriumi mérőeszközöket az országban. A projekt finanszírozása 85 százalékos svájci támogatással, 15 százalékban pedig a magyar központi költségvetés társfinanszírozásával, a svájci-magyar együttműködési program keretében valósul meg.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: a két évvel ezelőtt kezdődött projektben felhasznált pénzekkel ez év végéig kell elszámolni. Eddig mintegy 1,3 milliárd forintot költöttek el.Az államtitkár a jelenlévő Jean-Francois Paroz svájci nagykövethez szólva köszönetet mondott a svájci népnek, amely népszavazáson döntött arról, hogy 1 milliárd frankkal támogatják az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 ország felzárkóztatását. Ebből az összegből Magyarország 31 milliárd forint támogatásban részesült. A 37 Magyarországon megvalósuló projekt egyike az FM intézményrendszerében megvalósuló fejlesztés, amely az országos levegőszennyezettségi mérőhálózat korszerűsítését szolgálja.

Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarország a közepes légszennyezettségű államok közé tartozik, de a kisméretű szállópor szennyezettség esetében nem tudja maradéktalanul teljesíteni az uniós elvárásokat. Ezért ágazatközi programot dolgoztak ki a levegő minőségének javítására. A légszennyezettségi mérőhálózat korszerűsítése révén megállapítható lesz, hogy hol szükséges beavatkozni.

Jean-Francois Paroz nagykövet azt emelte ki, hogy a svájci frank erősödésének köszönhetően az eredetileg tervezettnél 155 millió forinttal nagyobb fejlesztési forrás áll rendelkezésre a projekt megvalósítására, ami többlet eszközbeszerzést tesz lehetővé.

Forrás: MTI

Fotó: Francz Ilona