PROGRAMNAPTÁR
2024. február 28. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29FACEBOOK

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

  nyomtatási kép


Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak adott otthont csütörtökön a gödöllői Erzsébet Királyné Szálloda. Az eseményen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is megosztotta gondolatait a természetfilm filmfesztivállal és a megalakuló Kárpát-medencei Filmműhellyel kapcsolatban:


 


„…csak akkor jön létre alkotás, ha mindenki együtt dolgozik, együtt kutat. Csak akkor születik alkotás, amikor a szeretet ad összetartást…” – Antoine de Saint-Exupéry gondolata kiválóan illik mind a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, mind a hamarosan megalakuló Kárpát-medencei Filmműhely szellemiségéhez.


Az összefogás, a közös alkotás minden helyen és minden helyzetben üdvös lehet, de egy olyan szoros ökológiai egységet képező területen, mint a Kárpát-medence, egyenesen nélkülözhetetlen. A Kárpát-medencét mindmáig a határokon inneni és túli magyarság kulturális és történelmi kapcsolata tartja egybe, és ahhoz hogy az egység megmaradhasson, továbbra is szükség van ezeknek a kapcsolatoknak az ápolására.


Ezért támogatom örömmel a Kárpát-medencei Filmműhely megalakulását, amelynek célja, hogy megörökítse és bemutassa természeti és kulturális érékeinket; valamint, hogy összefogja a kárpát-medencei térség magyar alkotóműhelyeit, segítse munkájukat. Ez az alkotói fórum lehetőséget ad arra, hogy egymás terveit, céljait megismerve egy közös stratégiát állíthasson fel a kárpát-medencei filmes szakma, és elinduljon egy hosszú távú együttműködés, egy értékteremtő munkafolyamat.
Környezetvédelemért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárként üdvözlöm azt a kezdeményezést, hogy a filmművészet alkotói egyszerre vállalnak felelősséget és szerepet táji, kulturális és szellemi értékeink megőrzésében; és külön örömmel tölt el, hogy ennek a kezdeményezésnek egy olyan rangos esemény is hírét viszi, mint a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál.


A feladatkörömbe tartozó szép és átfogó terület felelőseként úgy vélem, a természet védelme és nemzeti örökségünk megőrzése egymásra épülő és egymást erősítő feladatok; egyszerre kell óvnunk természeti környezetünket és hagyományainkat – hiszen azok egymásba ágyazva, egymástól elválaszthatatlanul vannak jelen életünkben.


Az értek megőrzése és áthagyományozása azonban azok megismerésével és megmutatásával kezdődik. Ebben nyújthatnak óriási segítséget egyedülálló érzékenységükkel és sajátos eszközeikkel a filmesek. Kívánom, hogy összefogásuk, közös alkotásuk sokszorozza meg erőforrásaikat és inspirációjukat; hogy együttes munkájuk lefedhesse és bemutathassa a Kárpát-medence teljes gazdagságát!”