PROGRAMNAPTÁR
2020. október 29. csütörtök
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

"Aranyat érő anyaföld"

2015. május 18. 13:30:43  nyomtatási kép

A Magyar Női Unió "Aranyat érő anyaföld" címmel rendezett konferenciát csütörtökön a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében. Az eseményen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntötte a résztvevőket:
Aranyat érő anyaföld” – így hangzik a mai konferencia költői címe. Szavai – arany, anya, föld, anyaföld – sokunk szótárában tartoznak a legszebbek közé hangzásuk, csengésük, jelentésük, mögöttes tartalmuk okán. A Magyar Női Unió szervezésének köszönhetően ma abban a szerencsében lehet részünk, hogy ezekről a szép szavakról és fogalmakról a legszebb hangokon hallhatunk: édesanyák és lányok, feleségek, társak és kolléganők hangján, továbbá őket nagyrabecsülő férfiaktól.


Hogy miért fontos ez? Úgy gondolom, minden tárgyat, kérdést és témát akkor ismerhetünk meg a legalaposabban, ha körüljárjuk, és megbeszéljük, melyik szemszögből, ki, mit lát. Meg kell hallgatnunk, és meg kell hallanunk a különböző véleményeket, észrevételeket. Különösen igaz ez az olyan összetett és sokoldalú témakörökre, mint a növénytermesztés, a biotermékek, az ökológiai gazdálkodás, az élelmiszerbiztonság vagy a vidéki turizmus. Ezeknek a kérdéseknek számos vetülete van: gazdasági, társadalmi, állami, tudományos, környezetvédelmi, egészségügyi… és sorolhatnám tovább. A teljes kép ismeretéhez, s az azon alapuló felelős döntésekhez, eredményes tervezéshez mindegyiket számba kell venni.


Ma ezeket a témákat egy különleges –női – szemszögből járják körül a konferencia előadói. Mit jelent ez? Nem könnyű megfogalmazni. A Magyar Női Unió alapelvei és saját tapasztalataim alapján azt mondanám, mindenekelőtt egy szeretetalapú, kooperatív, értékközpontú, kreatív, integráló szemléletmódot jelent – ami elsősorban a hölgyek sajátja.
De amilyen fontosak a mai előadók közös értékei, legalább olyan fontosak a különbözésegeik is: egyéni tudásuk, személyes tapasztalatuk, egyedi látásmódjuk. Hiszen utóbbiaknak köszönhetően kaphatunk ma olyan átfogó képet az aranyat érő anyaföldet érintő kérdésekről, amely magában foglalja a szakértői, tanácsadói, kutatói, tulajdonosi, vezetői és civil állásfoglalásokat is.


Szeretet, megbecsülés, gondoskodás, kitartás, emberi méltóság” – a Magyar Női Unió alapértékei olyan minőségek, amelyek nélkül talán nem is szabad anyaföldről, gazdálkodásról vagy a vidék megtartó erejéről beszélgetni. A konferencia – női és férfi – előadóinak tudása, felkészültsége pedig olyanok, amelyek nélkül nem is lehet.


Fontos erőforrást jelent, hogy a mai tanácskozáson mindezek az értékek jelen vannak. Érdeklődéssel várom a nemcsak szépen csengő, de tartalmas, hasznos, előrevivő gondolatokat a növénytermesztésről nem csak nőknek, nem csak nőktől és nem csak nőkről szóló előadásokban!"