PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Könyvbemutató a heiligenkreuzi szemétégető elleni küzdelemről

  nyomtatási kép

A heiligenkreuzi szemétégető elleni küzdelemről készült könyv bemutatójának adott otthont szerdán a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Refektóriuma. Az eseményen V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő méltatta a sikeres küzdelmet és a frissen megjelent könyvet:

 

 

 "Nem megtörni: minden ez. Nem belenyugodni, nem elárulni" - írta Camus. Nem elcsüggedni, nem megkeseredni, nem feladni - olyan erkölcsi parancsok ezek, amelyeket mindvégig szem előtt kell tartania annak, aki valamilyen fontos ügyért küzd. Annak is, aki közel 6 és fél éven át, mintegy 250 megmozdulás keretében küzd egy jó ügy érdekében - mint ahogyan tették azok is, akiknek a történetét ez a könyv dokumentálja és mutatja be az utókornak.

 

Nem egy rossz ügy ellen, hanem egy jó ügy érdekében - hangsúlyozom. Hiszen a heiligenkreuzi szemétégető megépítése ellen tiltakozóknak sosem a szomszédos ország beruházásának ellehetetlenítése lebegetett a szeme előtt, hanem az egészséges, élhető szülőföld képe.

 

Dühös volt ez a küzdelem? Elkeseredett? Akár cinikus? Aki végiglapozza az eseményeket kronologikus rendben elénk táró kötetet, láthatja: néha igen. Hiszen a történet szereplői nemcsak hideg racionalitásukkal, de szívükkel-lelkükkel is küzdöttek ebben az ügyben. A természet és a szülőföld szeretete, a szerettek egészségéért és életminőségéért való aggodalom hajtotta mindannyiukat, ezért nem kerülhette el őket a felháborodás, a harag, a szorongás és a kétségbeesés sem.

 

Azonban ezek a máskor oly romboló érzések ezúttal mozgósították és összefogásra sarkallták az embereket. Átíveltek társadalmi rétegek, politikai nézetkülönbségek és országhatárok között, erőt adtak a küzdelem folytatásához, és végül sikerre vitték a terveket. Igazolva, hogy "Amire az emberek sokáig, nagy akarattal, kitartással, előrelátással és körültekintéssel készülődnek, végül is bekövetkezik."

 

 

A heiligenkreuzi szemétégető elleni küzdelem mostanra véget ért, de még nem történelem. Így a róla szóló könyv is ehhez alkalmazkodik: pontos leírásokat ad, dátumokat közöl, ábrákkal és táblázatokkal magyaráz - ahogyan az egy kor- és helytörténeti albumtól el is várható; de ugyanakkor bővelkedik őszinte fotókban és személyes megnyilvánulásokban is - ahogyan az egy napló esetében illik.

 

Ez a különleges hangvétel alkalmassá teszi arra, hogy a résztvevők és utódjaik mellett a kívülállók számára is érdekes és tanulságos olvasmány legyen. Amiből megérthetjük: a kitartó, békés küzdelem olyan eszköze a demokráciának, amivel a számunkra fontos ügyekben nemcsak lehet és érdemes élni, de kötelességünk is."