PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Herendi kiállítás

  nyomtatási kép
Érzékek érintése – Herend címmel nyílt kiállítás a körmendi Batthyány Várkastélyban, amelyen a Herendi Porcelánmanufaktúra a kastély egykori lakóihoz kapcsolódó Batthyány minta mellett a főúri életformát és a kézi készítés művészetét is bemutatja. A kiállítás csütörtöki megnyitóján a térség országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár mondott köszöntőt:„Már a kiállítás címe – Érzékek érintése: Herend – is azt sugallja, hogy ezen a helyen nincs szükség a szavakra, sőt, arra is számíthatunk, hogy eláll a szavunk. És valóban, ha van valami, aminek a szépsége és értéke nem szorul magyarázatra, akkor a Herendi porcelán és a körmendi Batthyány-várkastély kétségkívül ilyenek. A kettő kapcsolata azonban több is, mint szóra érdemes. Hiszen a történelmi kötődés és a modern kori együttműködés története mostanra egy hungarikum és egy helyi érték kapcsolatának is kiváló, követésre méltó példája lett.

Valahányszor a hungarikum törvényben szereplő értékek piramisáról esik szó, nem győzzük hangsúlyozni, hogy annak minden szintje egyformán fontos nemzeti identitásunk, kultúránk és közösségeink megőrzése szempontjából. A piramis alapját alkotó, települési, megyei, ágazati és határon túli értékek éppúgy, mint a belőlük kikerülő magyar nemzeti értékek és a piramis csúcsán álló hungarikumok. A Batthyány-kastély várkertjének növényvilágára és a körmendi vízikarneválra ugyanúgy vigyáznunk kell, mint szalafői őrségi népi műemlékegyüttesre és a Jáki templomra, vagy épp a Herendi porcelánra és a Mohácsi busójárásra.

A magyarság csúcsteljesítményét jelentő hungarikumok nélkül a helyi értékek ugyanis sosem érnének össze, nem tudnák lefedni és megmutatni egész nemzetünket; és fordítva: helyi értékek nélkül a hungarikumok légüres térben lebegnének, mert elveszítenék gyökereiket és kapcsolatukat a közösségeinkkel. Épp ezért igazán izgalmas volt az értékek gyűjtésének és megőrzésének jogi keretein és támogatási hátterén dolgozni, érdekes feladat a Hungarikum Bizottság munkájában részt venni, de még izgalmasabb volt látni azt, ahogyan ebbe az értékmentő-értékteremtő munkába bekapcsolódtak a helyi közösségek, fiatalok és idősek, összeadva minden tudásukat, lelkesedésüket és kreativitásukat.

Számos érdekes folyamatot figyelhettünk meg a kibontakozó hungarikum mozgalom kapcsán. Észrevettük, hogy valahányszor megmutatjuk, bemutatjuk helyi és nemzeti kincseinket – mint ennek a kiállításnak az alkalmával –, egyúttal láthatóvá tesszük és megerősítjük azt a szövevényes hálót, ami a felszín alatt összeköti egymással ezeket az értékeket: a helyi kincseket és a hungarikumokat; az élelmiszer-különlegességeket és a kulturális örökséget; természeti értékeinket és épített környezetünket.

Megfigyelhettünk azt is, hogy valahányszor felkutatunk, regisztrálunk és megmentünk egy már-már elfeledett települési, ágazati vagy határon túli értéket – ahogyan tették ezt a körmendiek is –; egyúttal újra felvesszük, újra összekötjük a megszakadt fonalat a generációk között. S végül láthattuk azt is, hogy amikor a megtalált értékeinkkel nekilátunk dolgozni, elkezdünk bízni bennük és építeni rájuk – mint ahogyan a herendi porcelán története során is láthattuk – , akkor újabb és újabb szálakat fonunk ebbe a szövevényes hálóba, tovább erősítve társadalmi, kulturális, gazdasági és turisztikai megtartó erejét.Értékeink felkutatása, összegyűjtése és megmutatása soha véget nem érő, nagy odafigyelést igénylő, aprólékos, de izgalmas munka. Hasonló talán ahhoz, ahogyan a Herendi porcelánokat díszítik szakértelemmel, figyelemmel és tisztelettel a manufaktúra kézműves alkotói 1826 óta. Csak bízni tudok benne, hogy a közös munkánk eredménye is hasonlóan magas minőségű és maradandó értékű lesz, s ugyanúgy nem szorul majd magyarázatra, mint a mai kiállításon megtekinthető Herendi porcelánok.