PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Régi iskolából közösségi ház

  nyomtatási kép
Az adósságkonszolidációban nem részesült településként kapott közel 3 millió forintos támogatás segítségével alakíthattak ki közösségi házat az évek óta üresen álló egykori iskolaépületéből Felsőjánosfán. Az összeg önkormányzati önerővel kiegészítve már elegendő volt a teljes felújításra, valamint új bútorok, számítógépek, sportszerek beszerzésére is. A Közösségi Házat V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avatta fel:"Egy régi, elhagyatott háznál nincs szomorúbb látvány. Mintha mindig csak a múlton merengene, és gyászolná a soha vissza nem térő napokat – olvastam egy regényben. Nemrég akár erről a 10 éve üresen álló, kívül-belül leromlott épületről is írhatták volna. Valóban szomorú látvány egy funkció nélkül maradt, elárvult, megrongálódott épület – különösen, ha az az Őrség kapujában, gyönyörű természeti környezetben, az ország egyik legvirágosabb falvában áll.

Ennek a háznak volt min elmerengenie, hiszen még emlékezhetett a helyiek összefogására, adakozására és társadalmi munkájára, aminek köszönhetően felépülhetett. Emlékezhetett a kisiskolások tágra nyílt szemére, amivel a tanítójukat figyelték, és a vidám ricsajukra, amivel délutánonként elhagyták az iskolát. Felidézhette, milyen volt könyvtárként otthont adni a sok kötetnek, és várni az új kalandokra, új ismeretekre vágyó olvasókat. De visszagondolhatott akár azokra az időkre is, amikor egy kft. kisüzemének működéséhez biztosított helyet. Ilyen múlttal bizonyosan alig várta, hogy újra megteljen élettel, újra a közösséget szolgálhassa.

A magyar nyelv beszédes. Azt mondjuk, helyt adok a hozásszólásnak, teret adok az elképzelésnek. Bizony, nemcsak képletesen értelmezhetők ezek a kifejezések, hiszen valóban csakis az a cél, az a törekvés, az az álom valósulhat meg, aminek fizikailag is helyet, teret biztosítunk. A felsőjánosfaiak eddig is megteremtették a teret mindahhoz, amit fontosnak tartottak. Eddig is találtak helyet és lehetőséget a könyvtár, az ifjúsági klub, a faluszépítő egyesület működéséhez. De most végre őket találta meg egy lehetőség az adósságkonszolidációban nem részesült településeknek járó támogatás formájában, amit az önkormányzat örömmel egészített ki saját erőből. Ennek köszönhetően tudták felújítani a hajdan közös erőből emelt épületet. 

Úgy hiszem, a külső-belső vakolás, festés, a tetőcsere, a fűtéskorszerűsítés, az új ajtók, ablakok és bútorok nemcsak meleget és kényelmet hoznak magukkal, de a közösség megújulását, a közösségi élet fellendülését is. Hiszen, mind ismerjük az érzést: ha az otthonunkban kiürítünk egy szekrényt, leporolunk egy polcot, annak előbb-utóbb célt találunk, és megtöltjük tartalommal. Ugyanígy ha a településünkön felújítunk egy régi épületet, akkor máris késztetést érzünk, hogy megtöltsük élettel, programokkal. Biztos vagyok benne, hogy Önökben máris számtalan ötlet felmerült az új tér hasznosítására.

Kívánom, hogy ez a hosszú múlttal bíró épület soha többé ne álljon üresen, hogy az új számítógépek, sportszerek, székek sose pihenjenek; és kívánom, hogy legyen a megújult közösségi ház Felsőjánosfa fő találkozási pontja, hogy fiataloktól az idősekig mindenki szívesen látogassa!"