PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Tudományos albumok természeti értékeinkről

  nyomtatási kép
A pannon régióról és a Kárpát-medence szikestavairól szóló köteteket mutattak be a nagyközönség számára a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen V. Németh Zsolt elmondta: ezek a művek egyrészt hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többen felfedezzék természeti kincseinket, a könyvekből megszerezhető információk másrészt biztosítják a tudást ahhoz, hogy gondoskodhassunk értékeink hosszú távú megőrzéséről. A pannon régió élő öröksége – A Natura 2000 hálózat és A Kárpát-medence szikestavainak ökológiája és kezelése című kötetek megjelenését a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.



Tudományos és szakmai igényességgel, odafigyeléssel és törődéssel mutatják be a kiadványok a pannon régió lenyűgöző fajgazdagságát, vagy a Kárpát-medence időszakos vizű, jellegzetes szikes tavait, azok kezelését és megőrzését – emelte ki beszédében a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. 

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió 9 természetföldrajzi régiója közül a pannon régió teljes egészében lefedi hazánkat, ezért is kiemelt feladatunk, hogy megőrizzük sokszínű élővilágát. A Kárpát-medence szikes élőhelyeiről szólva elmondta: ezek az EU területén legnagyobb kiterjedésben Magyarországon találhatók meg, ezért a tudományos kutatásban és a gyakorlati természetvédelem terén is meghatározó szerepet játszik hazánk.




A Varga Zoltán professzor által szerkesztett, A pannon régió élő öröksége – A Natura 2000 hálózat címet viselő könyv Herman Ottó halálának 100. évfordulójára jelent meg, és a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A Boros Emil, Ecsedi Zoltán és Oláh János szerkesztésében megjelent, A Kárpát-medence szikestavainak ökológiája és kezelése (Ecology and management of soda pans in the Carpathian basin) című kötet angol nyelven foglalja össze az egész Kárpát-medencére kiterjedően az időszakos vizű szikes tavak ökológiai jellemzőit, a legújabb tudományos kutatási eredmények áttekintésével.


Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: Takácsa András Attila