PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Natúrpark névhasználati címet kapott a Körösök Völgye Natúrpark

  nyomtatási kép

A Körösök vidékén jött létre hazánk kilencedik natúrparkja. A hivatalos natúrpark névhasználati címet jelképező oklevelet V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára adta át a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnökének, Vantara Gyulának:




"Fekete István írónk szerint a nevek nem is fontosak.” Hiszen az emberek között széthintett jóságnak, örömnek nincs neve, mint ahogy nincs neve az őszi ragyogásnak, a ködös messzeségnek, a nád suttogásának” sem. Ma mégis azért vagyunk itt, hogy nevet, címet adományozzunk – és mégsem gondolom, hogy ez csak egy üres gesztus lenne.

Természetesen sok olyan eleme van Körösök Völgye térségének, aminek nem lehet nevet adni: a békéscsabai Széchenyi liget légköre, a békési séták hangulata, a madárfigyelés izgalma Mezőberényben, vagy épp a gyulai Körös-partról nyíló látvány. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület értékrendjét, motivációit, céljait sem szükséges nevén nevezni; és nehezen tudnánk nevet adni azoknak az érzéseknek is, amit a 14 érintett település lakói táplálnak szülőföldjük iránt.  Mégis úgy hiszem, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által most odaítélt natúrparki cím magában foglalja a felsoroltak mindegyikét.

A cím szó a magyar nyelvben több dolgot is jelöl: lehet egy alkotás megnevezése; lehet rangot, méltóságot kifejező szó; és használhatjuk lakhely vagy úti cél megjelölésére is. A Körösök Völgye natúrparki címe úgy gondolom, mindhárom jelentést lefedi.




Gondolhatunk rá annak a történetnek, annak az alkotásnak a címeként, amit a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület alkotott meg pályázataival, fejlesztéseivel 2002 óta. Hiszen végső soron az ő évtizedes munkájuknak az elismerése ez a cím. De mint elismerés, egyben rangot, méltóságot is jelöl, elhelyezi a Körösök Völgye érékeit hazánk többi természeti és kulturális kincse között, és minőséget garantál mindazoknak, akik gyönyörű környezetben vágynak felüdülésre. Végül, de nem utolsó sorban, pedig irányt, úti célt is jelent a natúrpark megnevezés: egy normát, egy nívót a fenntartható turizmus és a természetvédelmi ismeretterjesztés területén, ami az számos szép eddigi eredmény után is örök cél, örök kihívás marad a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületet alkotó önkormányzatok, civilszervezetek és személyek számára.

Környezetügyért felelős államtitkárként számomra a nemzeti park, a natúrpark, a tájvédelmi körzet és a természetvédelmi terület nemcsak megnevezéseket, nemcsak hiú címeket jelentenek. Egyrészről pontos jogi és szakmai kritériumokat fednek le, másrészről érzelmi és értéktartalommal bírnak. Ezek a címek sokat elmondanak a viselőjükről, büszkeséget jelentenek mindannyiunk számára és egyben felelősséget is rónak ránk. Nincs ez másként, nem ez lesz másként a Körösök Völgye Natúrpark címmel sem.

Nemcsak a viselőjének jelent majd büszkeséget és felelősséget, de az adományozójának is. A minisztériumot is emlékezteti, fordítsunk kiemelt figyelmet e kiemelkedő értékekkel rendelkező tájunkra. Biztosítja a tárcát arról, hogy kiváló partnerekre számíthat a szakmai célkitűzéseink megvalósítása során: az életminőség és az emberi egészség környezeti feltételeinek javításában; a gazdaság zöldítésében; a természeti értékek és erőforrások védelmében, fenntartható használatában. Új inspirációt ad ahhoz, hogy folytassuk az élőhelyek helyreállítását és fejlesztését, a fajok megőrzésének támogatását, az infrastruktúrafejlesztést, a természeti értékeink bemutatását és a szemléletformálást.

Ebben a soha véget nem érő munkálkodásban jó megállni egy pillanatra, és a mai cím átadásával megünnepelni eddigi eredményeinket, átgondolni jövőbeni terveinket. A nevek végtére is olyanok, mint a bőröndön a címkék (…), vagy térképek, amelyek elárulják (…), hol jártunk és hova szeretnénk menni. Kívánom, hogy legyen a Körösök Völgye natúrparki elnevezése is ilyen szép, sokatmondó és jelentőségteljes címke!"