PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



FACEBOOK

Megújult a művelődési ház Hosszúperesztegen

  nyomtatási kép
Szombaton adták át a 23 millió forintos pályázati támogatásból felújított művelődési házat Hosszúperesztegen. Az akadálymentesített, korszerűsített és felszerelt közösségi intézmény mellett egy szintén pályázati forrásból beszerzett 9 személyes falubusszal is gazdagabb lett a település. A beruházásokat V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője avatta fel:



„Mindenkinek, aki itt él; mindenkinek, aki járt már látogatóban Hosszúperesztegen, annak saját, személyes élménye van a településről. Mindenki másért szereti. Ki a szőlőhegyekért, ki a Szajki-tavakért. Ki a lombos erdőkért és a jó levegőért, ki a túrázás, fürdőzés, horgászás lehetőségéért. Van, aki a mozgalmas közösségi programokat értékeli itt; más a nyugalmat, békességét és biztonságot becsüli nagyra. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy egy különleges, értékes faluja Hosszúpereszteg, nemcsak Vas megyének, de az országnak is, ahol jó élni, ahol jó elidőzni.
A szép természeti környezet, a gazdag hagyományok és az összetartó közösség mindig is adottak voltak ehhez, és nagy öröm számomra, hogy ezekhez a nagyszerű feltételekhez immár az infrastruktúra is fel tud zárkózni a művelődési ház megújulásával és az új falubusz szolgálatba állításával. Ugyanis számtalanszor láttam – vidéken élőként éppúgy, mint polgármesterként, országgyűlési képviselőként vagy államtitkárként –, hogy egy település sikeres működéséhez mi mindenre van szükség a jó adottságokon és a kiváló embereken túl.

Elengedhetetlen a megfelelő ellátás, az alapvető szolgáltatások biztosítása a hivatali ügyintézéshez, az egészségmegőrzéshez, a tájékozódáshoz, a közlekedéshez, és így tovább. De legalább ilyen fontos a megőrzése és féltő gondozása mindannak, ami meghatározza a helyi közösségek identitását, együvé tartozását: mint a templom, az iskola, a kulturális és közösségi intézmények.



Hosszúpereszteg az önkormányzat és a Független Ifjúsági Társaság törekvéseinek megfelelően ma mindkét területen előrelépett. Szolgálatba áll egy 9 személyes mikrobusz, ami sokat segít majd a hétköznapok ügyes-bajos dolgainak intézésében, a távolságok áthidalásában. Továbbá megújulva, korszerűsítve és felszerelve folytatja szolgálatát a Művelődési Ház és Könyvtár, ami eddig is teret nyújtott a gyereknaptól az idősek napjáig, edzőtábortól a polgármesterek főzőversenyéig számos színes programnak, és ami – ahogyan eddig – ezután is befogadja a helyi csoportokat és a vendég fellépőket.


Biztos vagyok benne, hogy a pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból megvalósult mostani fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy Hosszúpereszteg a jövőben is ilyen élhető, szerethető település legyen. Ehhez már csak egyetlen dolgot kívánhatok a természeti környezet, az erős közösség, az új eszközök és a megújult közösségi tér mellé: időt. Mert ahogyan egy magyar pszichológus rámutatott, a hosszú távú sikeresség titka párkapcsolatban, családban és mindennemű közösségben az, ha van időnk. Ha van időnk a látszólag haszontalan, nem hatékony dolgokra, a kikapcsolódásra, a közös programokra. Ha van időnk egymásra.


Ezért kívánom, hogy sok idejük legyen egymásra, s arra, hogy a megújult, megszépült közösségi intézményüket élettel töltsék meg!”