PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

XXVI. Savaria Floriadae és II. Savaria Parcum

  nyomtatási kép

Április 11-én, a magyar költészet napján tartották az eredményhirdetését és kiállításmegnyitóját a XXI. Savaria Floriadae Fiatal Virágkötők és II. Savaria Parcum Fiatal Park és Kertépítők Versenyének. Az idei év témája az esküvő volt. A Herman Ottó Szakképző Iskola tornatermében megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen és kiállításmegnyitón V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt:
 „A gondviselés jóságának legszebb bizonyítéka szerintem a virág – írta egy helyütt Sir Arthur Conan Doyle. Minden más, a képességeink, a vágyaink, a betevő falatunk elengedhetetlenül szükségesek az életünkhöz, de a virág csak ráadás, ami színével, illatával megszépíti az életet – magyarázza. És az ilyen ráadást csak a jóság biztosítja számunkra.


Aki ellátogat a Savaria Floriadae és két éve immár a Savaria Parcum versenyére, s az azt követő kiállításra, az évről-évre meggyőződhet a gondviselés jóságáról, ami a virágok és dísznövények gazdagságában, a színek és illatok kavalkádjában mutatkozik meg. De meggyőződhet a fiatal virágkötők, a fiatal park- és kertépítők tehetségéről, kreativitásáról, fantáziájáról, szakmai felkészültségéről is.


Ők azok a lelkes és elhivatott tanulók, akik nemcsak gyönyörködnek a teremtésben, de részt is vállalnak belőle, azáltal, hogy a természeti kincseinket, virágainkat, növényeinket az alkalomnak és a mondanivalónak megfelelően kiválogatják, összepárosítják, csokorba szedik, kompozícióba fogják, elrendezik a térben – mindannyiunk legnagyobb örömére és megelégedésére. Ezért őszintén úgy gondolom, méltó, hogy munkájukat éppen ma, a költészet napján méltányoljuk és jutalmazzuk, hogy szakmájukra és tudásukra éppen ma fordítunk különleges figyelmet.


Hiszen a szavakat is készen kapjuk a világban, öntudatlanul sajátíjuk el anyanyelvünk elemeit, mégis szükségünk van költőkre, akik nálunk jobb érzékkel rendezik őket versekké, hogy kifejezzék vele szeretetünket, szerelmünket, hálánkat, búcsúnkat. Csakúgy, ahogyan a virágkötők teszik ezt a virágokkal. És szükségünk van írókra is, akik könyveikben világokat teremtenek, amelyekben elmerülhetünk, amelyekben menedékre és feltöltődésre lelhetünk. Csakúgy, mint azokban a harmonikus terekben, amelyeket a park- és kertépítők teremtenek meg számunkra.


De fontos, hogy a fiatal virágkötők, a fiatal park- és kertépítők munkájában ne csak a szépet vegyük észre, hanem a jót, a hasznosat, a fontosat is. Ahogyan az idei verseny virágkötészeti témája, az esküvő sem csak a csokorról, a fátyolról és a gyűrűkről szól, hanem két ember szerelméről, elköteleződéséről és hűségéről, úgy a Savaria Floriadae és a Savaria Parcum kiállítása sem csak a színeket, illatokat és virágkölteményeket mutatja meg.


Megmutatja az is, hogy milyen fontos a hagyományokra épülő, színvonalas, gyakorlatorientált szakképzés, ami itt, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium falai között is zajlik. Megmutatja, hogy a szakmájukat szerető és élvező tanulók nemcsak az ünnepeinkhez, de a gazdaságunk fellendüléséhez is hozzájárulnak.  Megmutatja, hogy a fiatalok tudása és tehetsége mindig is az egyik legfontosabb erőforrásunk lesz.
Ezt persze számokkal, grafikonokkal vagy kimutatásokkal is bizonyíthatnánk, de ma abban a szerencsében van részünk, hogy mindezt sokkal kellemesebb formában tapasztalhatjuk meg: a kiállítás szépségeiben gyönyörködve, és a készítőkkel ismerkedve, beszélgetve. Éljünk ezzel a lehetőséggel, és ne felejtsünk el gratulálni a kiváló teljesítményekhez”