PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Sterbetz István Emlékszobát avattak

  nyomtatási kép
„Tudománnyal a természet védelméért” elnevezésű emlékszobát állítottak a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontjában, Dévaványán, dr. Sterbetz István ornitológus, természetvédelmi szakember, természetfotós tiszteletére. Az emlékszobát V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adta át csütörtökön:



„Különös érzés egy szépen berendezett emlékszoba falai között újra rátalálni dr. Sterbetz István munkásságára, szellemiségére. Hiszen amíg csak élt – ha tehette –, mindig úton volt, s amikor szobájában, íróasztalánál ült; gondolatai és tervei akkor is a szabadban jártak. Hogy merre, s mi járatban fordult meg, arra jelképesen ma is válaszol írásai címével: Természetvédő ösvényeken, A természet szolgálatában. Amerre a madár jár, Vadludak országutján. Zöld kalapban, Puskával a Nagypusztán.

Egyszerre volt igaz vadász, a nagy madarásznemzedék kiemelkedő tekintélye, nemzetközi hírű természetfotós, s nem utolsósorban a természetvédelem avatott apostola. Akár fényképezőgépet tartott a kezében, akár puskát, akár tollat, hogy megírja doktori disszertációját, hogy szépírói igénnyel rögzítse élményeit, vagy hogy megszervezze a dévaványai túzokvédelmet, mindig ugyanazt tartotta szem előtt. A természet és az ember örömteli, szépségben gazdag, harmonikus együttélését.

Ezzel a gyerekkorából hozott értékrenddel, ezzel az átfogó szemlélettel tudta kibékíteni és összehangolni egymással a vadgazdálkodás és a természetvédelem céljait, a tudományos igényesség és a szépírói színvonal elvárásait, vagy akár a költő madarak és az őket dokumentáló természetfotósok érdekeit.



Ez a szerteágazó, mozgalmas és az utolsó időkig termékeny életpálya 2002-ben véget ért. De a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai – Dévaványa vezetésével és polgáraival karöltve – úgy döntöttek, nem hagyják feledésbe veszni. Nem várják meg, amíg az idő eltávolítja tőlünk a tudomány és természetvédelem e jelentős alakját, amíg a távolság kikezdi eszméit, nézeteit. Már most emléket állítanak neki, s egyúttal példaképet is állítanak a felnövő érdeklődő és felelős nemzedékek elé.

Környezetügyért felelős államtitkárként nagyra értékelem azt a gesztust, amit a Sterbetz István Emlékszoba berendezése és megnyitása jelent; mert meggyőződésem, hogy a természetvédelemnek nemcsak tudományos háttérre, jogszabályi környezetre és kiváló szakemberekre van szüksége, de – mint minden kultúrának – értékekre, rítusokra, hősökre és szimbólumokra is. Értékekre, mint a természet tisztelete; rítusokra, mint a mai ünnepség; szimbólumokra, mint a Tudománnyal a természet védelméért Emlékszoba; és hősökre, mint Sterbetz István. 

Sterbetz István életének 88. évében maga is meghallotta a hívó szót, amiről így írt egyik művében: Menni kell, az ég szélesre tárult, végtelenség vár a költöző madárra az ősi országutakon… Emlékszobája azonban falak közé zárja, és megőrzi hagyatékát az utókornak. Kívánom, hogy emléke sokakat inspiráljon majd!"