PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Hungarikum szimpózium

  nyomtatási kép
Nemzeti értékeink népszerűsítése, közös értékek, együttműködési keretek meghatározása, szomszédos országokkal való együttműködés elősegítése céljából rendezett szimpóziumot a hungarikomokról a Szent István Közhasznú Alapítvány közreműködésével a Párizsi Nemzeti Szalon. Ennek keretében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kedden A hungarikumok jelene és jövője címmel tartott előadást a budapesti Társalgó Galériában.
Az államtitkár elmondta, a hungarikum mozgalom egy olyan alulról felfelé építkező rendszer, melyben az értékek piramisának mindhárom szintje egyaránt fontos számunkra: az ágazati, települési, megyei és külhoni értékek éppúgy, mint a kiemelkedő nemzeti értékek és a piramis csúcsán álló hungarikumok. Hozzátette, a nemzeti értékek piramisának alapját a 394 települési és a 19 megyei értéktár bizottság szolgáltatja, a piramis középső szintjén, a Magyar Értéktárban jelenleg 115 érték van, az értékpiramis legfelső szintjén, a hungarikumok gyűjteményében pedig 45 érték szerepel.

V. Németh Zsolt elmondta, céljuk, hogy a hungarikummá minősítés mellett vonzóvá váljon helyi értékké válás is, ennek érdekében a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság idén pályázatot hirdetett a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megismertetésének és gondozásának támogatására. Az összesen 250 millió forint keretösszegre szóló pályázat alapvetően a helyi értéktárak megerősítésére és a településeken található nemzeti értékekre koncentrál. A 2015. február 15-én lezárult határidőre 309 pályázat érkezett, a pályázókat előreláthatólag április 16-ig értesítik ki.

Mindezek mellett a határon túli magyar lakta vidékek értékeinek összegyűjtését is ugyanolyan fontosnak tartjuk, mint a belföldi magyar értékekét – tette hozzá. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 48 millió forint vissza nem térítendő keretösszeggel meghívásos pályázatot hirdetett határon túli szervezetek számára a külhoni magyar értékek összegyűjtésének támogatására.

Az államtitkár ismertette továbbá a közelmúlt fontos történéseit is: A Hungarikum Bizottság legutóbbi, 2015. január 29-i döntése alapján a 3 új értékkel gazdagodott a Hungarikumok Gyűjteménye (Vizsolyi Biblia, Magyar íj és a Szegedi fűszerpaprika-őrlemény), 9 tétellel a Magyar Értéktár (Unicum keserűlikőr, Kürtőskalács, Piros Arany, Erős Pista, Szatmári szilvalekvár, a Hévízi-tó a hagyományos gyógyászattal, Neumann János életműve, a Bocskai viselet és a Bajai halászlé).