PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

  nyomtatási kép
A magyarság 1100 éves itt-tartózkodásának gyümölcsei azok a tündérkertek, amelyek generációk termelési hagyományait és a hozzá kötődő ételeket, italokat is őrzik - jelentette ki Fazekas Sándor szerdán a Zala megyei Pórszombaton, ahol V. Németh Zsolttal vett részt a Gyümölcsoltó napi rendezvényen.A földművelésügyi miniszter az őshonos magyar gyümölcsfajták megőrzéséért indított tündérkertek mozgalom kezdeményezőjének, Kovács Gyulának a birtokán méltatta azoknak a tevékenységét, akik már eddig csatlakoztak. A Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódó rendezvényen azt mondta: szerte a Kárpát-medencében már több mint 120 tündérkertet alapítottak, ahol kétezernél is több ősi fafajtát sikerült már eddig megőrizni.
Egyre több plébánia, önkormányzat és iskola is csatlakozott már a tündérkertek mozgalmához, amelyben olyan őshonos gyümölcsfákat gondoznak, amelyek komoly örökségnek számítanak gyermekeink, unokáink számára. Az ősi fajok gondozói pedig olyan kertkultúrát elevenítenek fel, amely egykor szerves része volt az életünknek - fogalmazta meg Fazekas Sándor.V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára többek között felelevenítette, hogy a minisztérium által létrehozott két intézmény, a növényi diverzitás központ és a haszonállatgén-megőrző központ négy génbankjában mintegy 8 ezer tételt őriz. A hagyományt azonban nem lehet a génbankban megőrizni, ahhoz "lélek kell", amely megtartja a hozzá kapcsolódó hiedelmeket, szokásokat is. Úgy vélekedett, a mozgalom egyre jobban kiteljesedik, hogy "nemcsak a magok, szaporítóanyagok, hanem a hozzá tartozó kultúra is megmaradjon".

A házigazda Kovács Gyula a tündérkertek eddigi eredményei közt említette, hogy tavaly megjelent a Göcsej és az Őrség régi almafáiról szóló könyv, amely a népi gyümölcsészet öröksége. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a két zalai tájegységben végzett 1895-ös felméréssel összehasonlítva mára csak az akkori gyümölcsfák csupán öt százaléka él, ezért is fontos megőrizni, újratelepíteni ezeket a jellegzetes fajokat.

Forrás: MTI
Fotó: Pelsőczy Csaba