PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Szlovén-magyar vidékfejlesztési konferencia

  nyomtatási kép
Szlovén-magyar vidékfejlesztési konferencia lebonyolításával ünnepelték pénteken Alsószölnökön a LEADER Nemzetközi Együttműködési program keretében továbbfejlesztett Natúrpark Akadémiát. Az intézmény falai között a Natúrpark Nonprofit Kft. pályázatkészítéssel és -menedzseléssel, képzések, tanfolyamok tréningek szervezésével valamint agrár-szaktanácsadással foglalkozik. A határ menti vidékfejlesztési kapcsolatok erősítése érdekében rendezett nyitókonferenciát V. Németh Zsolt környezetügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg:



















„Aki tájban gondolkodik, nem lát határokat. Lát horizontot, lágy íveket, látja a madarak röptét, a folyók útját, látja az épített környezetben testet öltő kultúrát – és azt is látja, hogy ezeket a természetes, organikus dolgokat nem lehet éles határokkal szétszabdalni.

A mai konferencia szervezői és vendégei – a Natúrpark Térségfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., a Goricko és az Őrség Határok Nélkül Leader Egyesületek és a Zitek mezőgazdasági és turisztikai szövetkezet munkatársai – ezzel a látásmóddal végzik a munkájukat nap mint nap.

Amikor pályázati határidőket kell betartaniuk, jogszabályi keretekhez kell igazodniuk, vagy épp szakmai sztenderdeknek kell megfelelniük, akkor pontosak és precízek. De amikor értékekben gondolkodnak és jövőt terveznek, akkor megengedik maguknak a szabadságot és a határtalanságot. Mindig harmóniateremtésre törekszenek: ember és környezete között; természetvédelmi, gazdasági és turisztikai érdekek között; a hármashatár nemzetei és kultúrái között. 



De ez a harmónia nem egy békés, statikus állapot. Folyamatos együttműködést, konzultációt, cselekvést igényel. Ezért jelent fontos eredményt és nagy örömöt, hogy – az osztrák határ menti együttműködési programok, a Nyugat-dunántúli Operatív Program és a LEADER nemzetközi együttműködési program támogatásával – végre elkészülhetett a Natúrpark Akadémia, ami ezentúl méltó helyszínt nyújthat ehhez a munkához. Legyen szó pályázatok készítéséről és menedzseléséről; képzések, tanfolyamok, tréningek szervezéséről, agrár-szaktanácsadásról vagy épp a maihoz hasonló konferenciák lebonyolításáról.

Ezen a csodálatos tájon minden elindulásra készteti az itt élőt és a vendégségbe érkezőt egyaránt. Kalandra és felfedezésre csábítanak a turistaútvonalak, a kanyargó Rába és Szölnök patak, a természeti, az épített és a szellemi kincsek. De jó tudni, hogy van honnan elindulni, ezekre az utakra, és van hova megérkezni róluk. Hogy van egy hely, ahol az útjaink keresztezhetik egymást, ahol megoszthatjuk tapasztalatainkat, megbeszélhetjük terveinket, ápolhatjuk kapcsolatainkat.

A Szlovén—magyar vidékfejlesztési konferencia, amellyel az eddigi és jövőbeni nemzetközi együttműködések mellett a Natúrpark Akadémia létrejöttét is ünnepeljük, épp Szent József, az Egyetemes Egyház, a munkások, az utazók, az ácsok, és az otthont alapítók védőszentjének napja után érkezett el. Remélem, áldása és védelme a családi otthonokon túl kiterjed erre az épületre is, ami több nemzet határtalan együttműködésének lesz az otthona.”