PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Parlament, 2015. március 18.

  nyomtatási kép

Az Országgyűlés szerdai ülésnapján négy törvényjavaslatot vezetett fel V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára: a környezetvédelmi termékdíjról; a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosításáról; az állatvédelmi törvény módosításáról; valamint az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről.

 

Környezetvédelmi termékdíj

 

A jogszabály egyértelműsítését célozza a változtatás

 

A környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály januárban életbe lépett változásait egyértelműsíti a jelenlegi módosítás - mondta a törvényjavaslat expozéjában V. Németh Zsolt államtitkár. Hozzátette: jogalkalmazók, gazdálkodók szorgalmaztak egyértelmű szabályozást, de a hulladékgazdálkodási szervezet átalakítása is indokolja a részletszabályok megváltoztatását. Egyértelmű definíciót kap például az irodai papír, de a változtatás lehetővé teszi azt is, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság önálló számlával rendelkezzen. Világossá válik, hogy mely elektromos berendezésekre vonatkozik a jogszabály, de a díjköteles termékek köre nem bővül.

 

Mezőgazdasági tudásközpont jön létre

 

Minden szakmai ismeretanyag egy helyen lesz hozzáférhető

 

A Fidesz támogatta az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ és az Országos Mezőgazdasági Múzeum integrációját, az MSZP és a Jobbik viszont kifogásait sorolta a javaslat általános vitájában. V. Németh Zsolt államtitkár a kormány egyszerűsítési törekvéseivel, a háttérintézmények és a bürokrácia csökkentésével indokolta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását expozéjában. Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ valamint az Országos Mezőgazdasági Múzeum integrációjával egy tudásközpont jön létre, minden szakmai ismeret egy helyen lesz fellelhető, és egy költséghatékony szervezet áll fel - mondta.

 

Állatvédelmi törvény

 

Egységes adatbázis a veszélyes állatokról

 

A korábbi egy helyett három kategóriába lennének sorolandók a jövőben a veszélyes állatok, közülük az emberi életre legnagyobb veszélyt jelentő állatfajok nem kerülhetnek illetéktelen állattartók kezébe - ismertette az állatvédelmi törvény módosítását V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Hozzátette: A közepesen veszélyes fajok tartása a természetvédelmi hatóság engedélyével lesz lehetséges, míg az elővigyázatosságot igénylőknél bejelentési kötelezettsége lesz a tulajdonosnak. A változtatások értelmében létrejön egy országos adatbázis, így például az elszökött állatok gazdái könnyen visszakereshetők lesznek.

 

Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete

 

Központi kockázatértékelési rendszer jön létre

 

V. Németh Zsolt államtitkár elmondta, uniós jogszabályok indokolják a törvénymódosítást, melynek nyomán a jelenleg széttagolt hálózati struktúra helyett központi kockázatértékelési rendszer jöhet létre az élelmiszerbiztonság területén. Hozzátette: az élelmiszer bizalmi termék, a fogyasztó és az előállító között "információs asszimetria" áll fenn, mert a fogyasztó számára az élelmiszer minőségével és biztonságával összefüggő paraméterek nem ismertek a vásárlás pillanatában. Hozzátette: ezt az asszimetriát kívánja csökkenteni a törvényjavaslat úgy, hogy bevezeti a tájékozódást segítő minősítési rendszert, így a korábbi megyei szint helyett országosan egységes minősítési metodikát vezet be.